Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

PRÁVE TERAZ Najznámejší americký vrah Charles Manson je mŕtvy

Charles Manson Zobraziť galériu (5)
Charles Manson (Zdroj: SITA/California Department of Corrections and Rehabilitation)

WASHINGTON - Vo veku 83 rokov zomrel v nedeľu večer americký zločinec Charles Manson, ktorý ako vodca vražedného kultu naviedol v roku 1969 skupinu svojich väčšinou mladých stúpencov, aby zavraždili najmenej sedem ľudí. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

​Manson, ktorý si odpykával doživotie, zomrel prirodzenou smrťou, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov kalifornskej štátnej väznice. Predtým, ako ochorel, ho držali za mrežami väznice Corcoran od roku 1989 a dvanásťkrát mu zamietli žiadosť o podmienečné prepustenie. 


Líder vražedného kultu na smrteľnej posteli: Mansonovi (83) ostáva pár dní života!


Narodil sa 12. novembra 1934 v meste Cincinnati v štáte Ohio. Charles Manson patril medzi najznámejších zločincov 20. storočia. Podľa žalobcov chcel vraždami rozpútať rasovú vojnu medzi bielymi a čiernymi Američanmi. Počas divokých 60. rokov žil v biede so svojou "rodinou" mladých ľudí, ktorých navádzal na zločiny a s ktorými bral LSD. Jeho prívrženci boli presvedčení, že je Ježiš Kristus.

Charles Manson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nebezpečný od malička

V 13 rokoch spáchal Manson svoj prvý zločin - ozbrojené lúpežné prepadnutie. O päť rokov neskôr sa dopustil homosexuálneho násilia a  polícia ho registrovala ako nebezpečného muža s násilníckymi sklonmi.

V roku 1960 ho odsúdili na desať rokov za podvody a krádeže. Vo väznici sa naučil hrať na gitaru. Po siedmich rokoch ho predčasne prepustili na slobodu a hneď zamieril do centra kalifornského hnutia hippies. V atmosfére beatovej hudby, voľnej lásky a drog založil náboženskú komunitu a dal jej meno Rodina.

Medzi obeťami Mansonom iniciovaných vrážd v Los Angeles bola aj americká herečka Sharon Tateová, ktorá bola v deviatom mesiaci tehotenstva; dieťa čakala so svojím manželom, poľsko-francúzskym filmovým režisérom Romanom Polanským.

Charles Manson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kariérny kriminálnik

Manson, ktorého opisovali ako kariérneho kriminálnika so svastikou vyrytou na čele, tvrdil, že nie je tým diabolským démonom, ktorého z neho urobili médiá. "Som boží tvor. Nie som zlý človek. Som dobrý," hovoril. Podľa jeho slov by bol možno on tým pravým, kto by vyviedol Zem zo sociálnej kalamity - životné prostredie sa ničí, deti sú zneužívané a na planéte vládne chaos: chcelo by to šialenca, aby napravil tento svet, tvrdil.

Aj napriek krvavým zločinom zostal Manson dlhé roky objektom morbídnej fascinácie pre milióny ľudí. Jeho tvár sa naďalej pozerá z tričiek, ktoré nosia tisíce ľudí, a spomienkové predmety na neho sa tešia značnej obľube. Do väzenia mu neustále prichádzali hromady listov, najmä od vyznávačov kultu Satana. Na listy prestal odpovedať, keď zistil, že ich adresáti predávajú za 250-350 dolárov v prípade, ak sa v nich zmieni o vraždách.

Charles Manson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: KultCharles Manson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu