Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecko zasiahla vládna kríza: Merkelovej rokovania krachli, euro padá

Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila v pondelok nadránom poľutovanie nad rozhodnutím liberálov zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) stiahnuť sa z predbežných rokovaní o vytvorení novej vládnej koalície, ktoré začali viesť s Merkelovej kresťanskými demokratmi (CDU/CSU) a zelenými po septembrových parlamentných voľbách. Napriek tomuto neúspechu prisľúbila občanom zachovanie stability, informovala agentúra AP. Krach rokovaní sa však odzrkadlil aj na politickej neistote a európska mena stráca už pol percenta na americkom dolári, voči japonskému jenu klesla až na dvojmesačné minimum.

Euro voči jenu spadlo až na 131,16 JPY, teda na najnižšiu úroveň od polovice septembra. Neskôr však časť strát zmazalo a predávalo sa za 131,42 JPY. Oproti piatku tak strácalo zhruba 0,6 percenta.

Merkelová po stroskotaní najnovšieho kola tzv. sondážnych rokovaní potvrdila novinárom, že zúčastnené strany boli blízko k dosiahnutiu konsenzu ohľadne ďalšieho postupu, slobodní demokrati sa však krátko pred polnocou rozhodli, že v rokovaniach nebudú pokračovať. Podľa AP môže byť dôsledkom tohto kroku zopakovanie parlamentných volieb. Spolkový predseda FDP Christian Lindner stiahnutie z rokovaní zdôvodnil tým, že strana nechce robiť ústupky, pokiaľ ide o jej zásady, a dodal, že "je lepšie nevládnuť ako vládnuť falošne".

Merkelová uviedla, že v pondelok sa skontaktuje so spolkovým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, aby ho informovala o "stave vecí" a prediskutovala ďalšie kroky. "Je to prinajmenšom deň hlbokého zamyslenia nad tým, ako to pôjde v Nemecku ďalej. Ale chcem vám povedať, že ako spolková kancelárka, ako úradujúca spolková kancelárka, urobím všetko pre to, aby bola táto krajina dobre vedená aj počas týchto ťažkých týždňov," citovala Merkelovú agentúra DPA.

Nemecko zasiahla vládna kríza:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

Pokiaľ sa slobodní demokrati k rokovaciemu stolu nevrátia, šéfka kresťanských demokratov bude nútená pokúsiť sa o pokračovanie vládnutia so sociálnymi demokratmi v tzv. veľkej koalícii alebo o vytvorenie menšinovej vlády. Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) sa však rozhodla odísť do opozície vzhľadom na nespokojnosť s volebným výsledkom, zatiaľ čo druhá z uvedených alternatív sa takisto javí ako nepravdepodobná, konštatovala AP.

Cieľom približne mesiac trvajúcich rokovaní bolo vytvoriť v Nemecku prvý raz trojstrannú vládnu koalíciu, ktorá má vystriedať doterajšie spojenectvo CDU/CSU so sociálnymi demokratmi. Zamýšľaná koalícia bola označovaná prívlastkom "jamajská", a to vzhľadom na charakteristické farby politických síl, ktoré mali byť jej súčasťou.

Najproblematickejšími bodmi tzv. sondážnych rokovaní bola migrácia a klimatická zmena, pričom zelení sa snažili presadiť ukončenie využívania uhlia a spaľovacích motorov v Nemecku do roku 2030. Slobodní demokrati vyjadrovali obavy z vplyvu takéhoto rozhodnutia na zamestnanosť a konkurencieschopnosť nemeckej ekonomiky.

Viac o téme: Angela MerkelováFDP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu