Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecko čaká rozhodujúce rokovanie: Strany sa musia zhodnúť aj v oblasti migrácie

Horst Seehofer
Horst Seehofer (Zdroj: SITA/Gregor Fischer/dpa via AP)

BERLÍN - V Berlíne dopoludnia začalo zrejme rozhodujúce rokovania o novej nemeckej vláde. Môže sa pretiahnuť až do noci. Pokiaľ na ňom konzervatívna únia /CDU / CSU, slobodní demokrati (FDP) a Zelení nenájdu zhodu, čakajú Nemecko zrejme predčasné voľby. Aby tomu predišli, musia dnes vyjednávači štvorica strán prekonať spory okrem iného v oblasti migrácie a ochrany klímy.

Vláda programovo značne nesúrodých strán zatiaľ nikdy na celonemeckej úrovni nevznikla, a preto sa od začiatku očakávali zložité vyjednávania. Málokto ale počítal s tým, že sa ich prvú fázu nepodarí dotiahnuť do konca ani po štyroch týždňoch. Sama kancelárka Angela Merkelová (CDU) vychádzala z toho, že sondovacie rozhovory skončia v noci na piatok.

Tak sa ale kvôli pretrvávajúcim nezhodám nestalo, a strany sa preto rozhodli pokračovať v rozhovoroch do dneška. "Myslím, že to je posledný deň týchto rozhovorov. Musíme dnes rozhodnúť," nechal sa pred začiatkom rokovaní počuť šéf CSU Horst Seehofer. Rokovania sa podľa neho môžu pretiahnuť aj za 18:00, čo je čas, o ktorom v sobotu hovorili slobodní demokrati. S tým, že sa dnes musí rozhodnúť, počítajú aj ostatné strany.

Najväčšie spory zatiaľ panujú v oblasti ochrany klímy a migrácie. Všetky strany chcú síce splniť klimatické ciele, ku ktorým sa spolková republika zaviazala, líšia sa ale v pohľade na to, čo je pre to potrebné urobiť. Teraz sa debatuje predovšetkým o tom, o koľko je potrebné znížiť množstvo energie produkovanej základnými elektrárňami. Množstvo pôvodne navrhovanej jednotlivými stranami sa pohybovalo od troch až piatich do ôsmich až desiatich gigawattov. Kancelárka Merkelová, na ktorú dnes pri príchode na pojednávaní pokrikovali a pískali ľudia pred budovou, ako kompromis navrhla zníženie o sedem gigawattov. Zhoda na ňom ale ešte nie je.

Ešte zložitejšie bude zrejme riešenie sporov v politicky a spoločensky citlivých oblastiach migrácie. Ide najmä o to, či za migrantov, ktorí v Nemecku nedostali štatút utečenca, ale iba takzvanú doplnkovú ochranu, majú mať možnosť prichádzať ich najbližší rodinní príslušníci. Kým CSU je striktne proti, Zelení chcú, aby to od marca budúceho roka bolo znovu možné. Aj v tejto otázke sa objavujú kompromisné návrhy, jasnú podporu ale zatiaľ nezískal žiadny.

Ak sa rozhovory nepodarí dotiahnuť do konca, hrozia Nemecku predčasné voľby, pretože sociálni demokrati (SPD) odmietajú účasť na vláde a žiadna ďalšia koalície nepripadá do úvahy. Nové voľby len niekoľko mesiacov po tých septembrových si ale žiadna z tradičných strán nepraje. Jednak by mohli viesť k posilneniu protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD) a jednak by rovnako nemuseli priniesť žiadne ďalšie koaličné možnosti.

Viac o téme: Predčasné voľbyRokovanie Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu