Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Babiš sa snaží zostaviť vládu, Zeman ho podporuje: Polovica Čechov s postupom súhlasí

Miloš Zeman a Andrej Babiš
Miloš Zeman a Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Takmer polovica Čechov súhlasí s povolebným postupom predsedu víťazného hnutia ANO Andreja Babiša a prezidenta Miloša Zemana. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Median pre server iRozhlas.cz.

Babiš sa snaží o zostavenie menšinovej vlády. Prezident, ktorý v Lánoch prijal zástupcov všetkých parlamentných strán, mu prisľúbil prvé dva pokusy na získanie dôvery Snemovne. S Babišovými krokmi súhlasí 49 percent ľudí, pričom 16 percent uviedlo, že súhlasí "rozhodne", proti je 39 percent opýtaných. "Viac sa stotožňujú s voličmi hnutia ANO alebo SPD. A sú to častejšie voliči Miloša Zemana," uviedol Martin Buchtík z Median. Babiš, ktorého hnutie získalo v Snemovni 78 kresiel, stále nemá pre svoju vládu vyjednanú väčšinovú podporu poslancov.

Zemanov postup schvaľuje 46 percent ľudí, z toho 17 percent "rozhodne". Nesúhlasí 45 percent opýtaných. "Menej často súhlasia ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Naopak logicky jeho podporovatelia z roku 2013 ďaleko viac súhlasí s jeho kroky," dodal Buchtík. Zeman po Babišovi nechce 101 poslaneckých podpisov pre podporu vlády, aby šéfa ANO nemohol nikto pri zostavovaní kabinetu vydierať.

Voľby jasne vyhralo ANO 2011, ktoré vďaka poldruhému milióna hlasov obsadilo vo dvestočlennej Snemovni 78 kresiel. Dvadsaťpäť poslancov bude mať ODS, po 22 mandátoch Piráti a SPD. KSČM a ČSSD získali zhodne 15 kresiel, o zvyšok sa podelili KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Prieskum spoločnosti Median sa uskutočnil 15. a 16. novembra a zúčastnilo sa ho viac ako 1000 ľudí starších ako 18 rokov.

Viac o téme: Andrej BabišMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu