Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čakajú Nemecko predčasné voľby? V Berlíne dnes pokračovala séria rokovaní o novej vláde

Cem Ozdemir, Katrin Goering-Eckardt a Simone Peter dorazili na rokovanie
Cem Ozdemir, Katrin Goering-Eckardt a Simone Peter dorazili na rokovanie (Zdroj: SITA/Silas Stein/dpa via AP)

BERLÍN - V Berlíne dnes pokračovala dlhá séria rokovaní o novej nemeckej vláde. Na programe boli niektoré z najspornejších otázok, vrátane migračnej a klimatickej politiky. Politici po zhruba šesťhodinovom rokovaní hovorili o pokrokoch v niektorých oblastiach. Prvá fáza rozhovorov medzi konzervatívny úniou CDU/CSU, slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými má skončiť v nedeľu. Ak rokovania skrachujú, čakajú Nemecko zrejme predčasné voľby.

Vláda programovo značne nesúrodých strán zatiaľ nikdy na celonemeckej úrovni nevznikla, a preto sa od začiatku očakávali zložité vyjednávania. Málokto ale asi počítal s tým, že sa ich v prvej fáze nepodarí dotiahnuť do konca ani po štyroch týždňoch. Sama kancelárka Angela Merkelová (CDU) vychádzala z toho, že sondovacie rozhovory skončia v noci na piatok.

Tak sa ale kvôli pretrvávajúcim nezhodám nestalo, a štvorica strán sa preto rozhodla pokračovať v rozhovoroch do nedele. Dnes znovu riešili otázky ochrany klímy, migrácie, dopravy a poľnohospodárstva, v nedeľu na programe bude vnútorná bezpečnosť, sociálna problematika alebo financie.

Práve v nedeľu by sa malo rozhodnúť o tom, či rozhovory skončia neúspechom, alebo pokročia do ďalšej fázy, v ktorej už by strany rokovali o konkrétnej podobe koaličnej zmluvy. "Všetkým zúčastneným je jasné, že tú vec musíme uzavrieť v nedeľu o 18:00," poznamenal napríklad podpredseda FDP Wolfgang Kubicki. "Našim cieľom je, aby sme boli v nedeľu hotoví," uviedol tiež šéf CSU Horst Seehofer, podľa ktorého sa ale rokovania môžu pretiahnuť výrazne za 18:00.

K tomu, aby splnili svoje zodpovednosti a zabránili konania predčasných volieb, strany vyzval prezident Frank-Walter Steinmeier. "Nie je žiadny dôvod k panickým debatám o nových voľbách," povedal denníku Welt am Sonntag.

O tom, že nájdenie zhody nebude jednoduché, svedčí aj vyjadrenie zástupcov jednotlivých strán po dnešnom rokovaní. Kým politici CDU a FDP hovorili o tom, že v oblasti hospodárskej politiky je v zásade zhoda, politici za CSU a Zelené to rozporovali. K posunu ale zrejme došlo v poľnohospodárstve. Najväčší spor sa naďalej vedie o to, či za migrantmi, ktorí v Nemecku nedostali štatút utečenca, ale iba takzvanú doplnkovú ochranu, majú mať možnosť prichádzať ich najbližší rodinní príslušníci. Kým CSU je striktne proti, Zelení chcú, aby to od marca budúceho roka bolo znovu možné.

Ak sa rozhovory nepodarí dotiahnuť do konca, hrozia Nemecku predčasné voľby, pretože sociálni demokrati (SPD) odmietajú účasť na vláde a žiadna ďalšia možná koalícia nepripadá do úvahy. Nové voľby len niekoľko mesiacov po tých septembrových si ale žiadna z tradičných strán nepraje. Jednak by mohli viesť k posilneniu protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD) a jednak by rovnako nemuseli priniesť žiadne ďalšie koaličné možnosti.

Cesta k predčasným voľbám navyše nie je ľahká. Museli by sa uskutočniť dve kolá hlasovania v Spolkovom sneme, pri ktorých by daný kandidát alebo kandidáti na kancelára nezískali absolútnu väčšinu hlasov. V treťom kole by potom bol zvolený kandidát s najvyšším počtom obdržaných hlasov. Ak by však nezískal absolútnu väčšinu hlasov, čo je v takomto prípade veľmi pravdepodobné, bolo by na prezidentovi, či ho menuje kancelárom, alebo Spolkový snem rozpustí. V takom prípade by sa do 60 dní od rozpustenia parlamentu uskutočnili nové voľby.

Viac o téme: VládaRokovaniaNemeckoBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu