Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pokrok či morbídnosť? Moderný doktor Frankenstein dokázal transplantovať hlavu

Moderný doktor Frankestein sa podujal na zaujímavý pokus Zobraziť galériu (3)
Moderný doktor Frankestein sa podujal na zaujímavý pokus (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Myslíte si, že je nemožné vymeniť hlavy dvom ľuďom? Zdá sa, že opak sa čoskoro stane pravdou. Vedci úspešne uskutočnili transplantáciu hlavy na mŕtvole a sú pripravení podrobiť transplantácii aj živého človeka. Potvrdil to chirurg, ktorý sa týmto činom preslávil.

Neurochirurg Sergio Canavero sa stal slávnym práve pre to, že pracoval na prvej transplantácii ľudskej hlavy a sľúbil, že čoskoro budú lekári môcť transplantovať hlavu aj medzi dvoma živými ľuďmi. Nedávno sa totiž uskutočnil úspešný experiment. Podarilo sa mu transplantovať hlavu z mŕtvoly pomocou jeho novo vyvinutých techník pre opätovné spojenie chrbtice, nervov a krvných ciev.

Sergio Canavero
Zobraziť galériu (3)
Sergio Canavero  (Zdroj: YouTube)

Prepojenie cudzej hlavy s iným telom bude podľa Canavera fungovať, dve telá tak budú kooperovať a budú vedieť spolu žiť. Canavero verí, že sa jeho plány podaria. Celková operácia trvala 18 hodín, čo chirurg považuje za veľký úspech. Tento úspech v budúcnosti dovolí, aby sa Canavero spolu s jeho tímom mohli čo najskôr pustiť do práce.

Kontroverzný pokus

Profesor Canavero sa preslávil práve svojimi kontroverznými tvrdeniami o prvej transplantácii hlavy. Zaregistroval svojho prvého pacienta, Rusa Valeryho Spiridinova, ktorý si nechá dobrovoľne zamraziť hlavu, ktorú potom transplantujú na úplne telo darca. Spiridinov je na vozíčku a trpí Werdnig-Hoffmannovou chorobou, ktorá spôsobuje svalovú atrofiu prakticky na celom tele. Rus však nedávno operáciu odmietol, bál sa, že to môže viesť k mnohým levelom šialenstva. 

Valery Spiridinov
Zobraziť galériu (3)
Valery Spiridinov  (Zdroj: YouTube)

"Prvá ľudská transplantácia na ľudskej mŕtvole bola vykonaná," povedal doktor. "Ďalším krokom je funkčná výmena hláv. To je zároveň posledný krok v transplantačnom procese pre zdravotný stav, ktorý je nevyhnutný," povedal Canavero na konferencii vo Viedni pre The Telegraph. Napriek tomu, že transplantácia bola vykonaná úspešne, za úspech sa bude považovať až, keď niekto operáciu podstúpi a prežije ju. 

Chirurg totiž zatiaľ nepredložil žiadny konkrétny dôkaz pre jeho tvrdenia, no potvrdil, že v najbližších dňoch dôkaz poskytne. "Materiály poskytnem v najbližších dňoch. Každý hovorí, že je to nemožné. Operácia však bola úspešná," povedal denníku. 

Doktor Frankestein

V minulosti sa Canaverovi podarila úspešná transplantácia na opici či potkanoch. Lekárska obec sa však na takýto pokus pozerala skôr s veľkou nevôľou a považuje tento pokus za veľmi znepokojujúci. Vedci totiž varovali, že človek si môže pri takomto type operácie prejsť niečím oveľa horším, ako je smrť. Napríklad, pacient môže trpieť obrovskými bolesťami v momente, keď sa jeho hlava bude prispôsobovať novému telu. 

Mnohí označujú profesora Canaveru za doktora Frankensteina, považujú túto operáciu za riskantnú. Profesor Jan Schnupp z Oxfordskej Univerzity si nemyslí, že hlava bude schopná byť kompatibilná s cudzím telom. "Šanca, že osoba, ktorá svoju hlavu poskytne inému telu, bude schopná kontroly alebo nejakých výhod z tohto nového tela sú úplne minimálne," povedal.

"Očakávaná terapeutická hodnota pre pacienta bude naozaj malá, kým risk z odmietnutia tela či vedľajších účinkov, či dokonca hroziacej smrti následkom nepodarenej operácie, bude naozaj obrovský," dodal.

Viac o téme: HlavaChirurgTransplantáciaVedecSergio Canavero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu