Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhnevaný Erdogan na zozname nepriateľov NATO: Na protest stiahol vojakov z cvičenia

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: glob)

ANKARA - Turecko stiahlo 40 svojich vojakov z cvičenia NATO v Nórsku. Ako dôvod uviedlo, že portrét zakladateľa moderného tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka a meno súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana boli počas cvičenia na "zozname nepriateľov". Informovala o tom turecká televízia Habertürk.

Erdogan podľa televízie spresnil, že turecké vedenie sa po tomto incidente rozhodlo svojich vojakov z manévrov stiahnuť. 

Erdogan dodal, že generálny štáb tureckej armády od neho dostal rozkaz stiahnuť tureckých vojakov z Nórska, aj keby jeho a Atatürkovo meno zo zoznamu vyškrtli. "Nariadil som vojakov okamžite stiahnuť, pretože aliancia taká byť nemôže," spresnil Erdogan. 

NATO podľa agentúry AP nebolo bezprostredne schopné poskytnúť žiadne informácie o údajnom incidente. Nórsko bolo do piatku dejiskom veliteľsko-štábneho cvičenia, na ktorom sa zúčastňovali pozemné jednotky, ako aj odborníci na správu informačných systémov.

Erdoganovo vyhlásenie sa objavilo v čase napätia vo vzťahoch medzi Tureckom a jeho kľúčovými spojencami v rámci NATO, najmä USA a Nemeckom. Turecko sa naopak v poslednom čase výrazne zblížilo s Ruskom, s ktorým spolupracuje aj v rámci snáh o riešenie krízy v Sýrii. V septembri Turecko podpísalo s Ruskom významnú zmluvu o nákupe ruského protiraketového systému S-400, čím vyvolalo ďalšie znepokojenie u svojich západných partnerov. Systémy S-400 totiž nie sú kompatibilné s vojenskou technikou NATO.   

Šéf NATO sa Turecku ospravedlnil 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v piatok Turecku ospravedlnil za incident, ku ktorému došlo počas cvičenia NATO v Nórsku, keď portrét zakladateľa moderného tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka a meno súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana figurovali na "zozname nepriateľov". 

Stoltenberg vo svojom vyhlásení vysvetlil, že incident je dôsledkom konania jednotlivca a neodzrkadľuje názor NATO. "Turecko je váženým spojencom NATO, ktorý významne prispieva k bezpečnosti aliancie," píše sa vo vyhlásení, ktoré v piatok na svojej webovej stránke zverejnil francúzsky Le Point.   

Viac o téme: NATOTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu