Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Líder vražedného kultu na smrteľnej posteli: Mansonovi (83) ostáva pár dní života!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/California Department of Corrections and Rehabilitation)

LOS ANGELES - Nechvalne známy vrah a líder kultu Charles Manson (83) leží v nemocnici na smrteľnej posteli. Manson si odpykáva doživotný trest za zosnovanie vraždy siedmich ľudí, no jeho zdravie mu už prestáva slúžiť. Vyzerá to tak, že vrahovi ostáva už len pár dní života.

Neúspešného hudobníka a vraha eskortovali do nemocnice v Bakersfielde pred niekoľkými dňami, pričom ho na ležadle prevážali na niekoľko vyšetrení. Spoločnosť mu robilo aj päť uniformovaných policajtov. Zdravie 83-ročného rodáka zo Cincinnati v Ohiu sa údajne stále zhoršuje. "Je to len otázka času," povedal nemenovaný zdroj. Mansona hospitalizovali aj tento rok v januári pre črevné krvácanie. Jeho súčasný stav ostáva záhadou. 

Líder vražedného kultu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Wally Fong)

Kto je Charles Manson?

Charles Milles Manson sa narodil 12. novembra 1934. Minulý týždeň v nedeľu oslávil 83. narodeniny. Je jedným z najznámejších masových vrahov a bývalý líder kultu s názvom "Mansonova Rodina". Jeho Rodina sa sformovala v 60. rokoch v Kalifornii, v čase, keď mnohí prežívali kveitnové leto lásky. Jeho IQ bolo vyššie nad priemerom a jeho osobnosť bola pre mnohých magnetická.

Líder vražedného kultu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mansonovi následníci spáchali celkom deväť vrážd na štyroch miestach od júla do augusta roku 1969. O dva roky bol usvedčený z vraždy prvého stupňa a zo sprisahania za účelom spáchania siedmich vrážd, ktoré vykonali príslušníci jeho Rodiny. Pôvodne Mansona odsúdili na trest smrti, no v roku 1972 v Kalifornii trest smrti zrušili a Mansonovi zmenil trest na doživotný. V súčasnosti si odpykáva niekoľko doživotných trestov k kalifornskej štátnej väznici v Corcorane.

Vražda Sharon Tateovej

Spomedzi všetkých zavraždených sa dostali do povedomia práve vraždou herečky Sharon Tateovej. Bola to manželka kontroverzného poľského režiséra Romana Polanskeho a v čase vraždy bola v ôsmom mesiaci tehotenstva. Okrem nej sa v čase vraždy v dome nachádzali aj Tateovej priateľ a bývalý milenec Jay Sebring, Polanského priateľ a scenárista Wojciech Frykowski a jeho priateľka Abigail Folger. Všetkých zabili - dobodali alebo zastrelili.

Členky Mansonovej Rodiny (zľava)  Susan Atkins, Patricia Krenwinkel a Leslie Van Houten.
Zobraziť galériu (7)
Členky Mansonovej Rodiny (zľava) Susan Atkins, Patricia Krenwinkel a Leslie Van Houten.  (Zdroj: SITA/AP/George Brich)

Polanski bol v tom čase v Európe, pretože pracoval na filmovom projekte. Vrátil sa až o tri týždne. Sharon Tate mala iba 26 rokov. Mansonove pokyny zneli, aby tam zanechali nejaký čarodejnícky znak. Tateovej vyrezali do brucha znak X, zabili nenarodené dieťa a aj herečku. Sharon prosila vrahov, aby ju nechali žiť. Chcela sa k nim pridať, len aby porodila. Bohužiaľ, rána sa už nedožila. Bodli ju 16-krát. Zavraždili ich zrejme najznámejší členovia Rodiny - Tex Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian a Patricia Krenwinkel v ich dome.

Apokyliptická rasová vojna

Charles Manson veril v niečo, čo nazval "Helter Skelter" (hlava-nehlava, pozn. red.). Tento názov prevzal z piesne od legendárnej skupiny The Beatles. Podľa neho predstavoval koncept "Helter Skelter" hroziacu apokalyprickú rasovú vojnu. Opísal ju vo svojej vlastnej verzii tejto piesne. Veril, že vraždy sú prostriedkom, ktorý pomôže vojnu zastaviť. Keď Helter Skelter pominie, Rodina mala byť jedinou komunitou, ktorá bude vládnuť svetu.

Líder vražedného kultu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Okolo jeho osobnosti sa zhromažďovalo veľa ľudí a v jeho blízkosti sa objavovala aj popová kultúra. Stal sa symbolom šialenstva, násilia a macabru (symbolu smrti, pozn.red.). V čase, keď sa začala formovať Mansonova Rodina, bol nezamestnaným bývalým odsúdencom, ktorý strávil polovicu svoj života v nápravných zariadeniach za rôzne trestné činy ako krádež či vlámanie.

Líder vražedného kultu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/George Brich)

Pred vraždami bol spevákom a skladatešom a snažil sa preraziť v hudobnom priemysle. Spolupracoval dokonca s Dennisom Wilsonom, bubeníkom a zakladajúcim členom The Beach Boys. Po jeho odsúdení boli niektoré piesne zverejnené a niektorí muzikanti dokonca jeho piesne prespievali. 

Líder vražedného kultu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/California Department of Corrections)

Viac o téme: KaliforniaSharonCharles Manson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu