Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Česi sú s výsledkami volieb nespokojní, neveria ani v skoré zostavenie vlády

Na snímke uprostred víťaz volieb a predseda hnutia ANO Andrej Babiš.
Na snímke uprostred víťaz volieb a predseda hnutia ANO Andrej Babiš. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - Väčšina ľudí v Českej republike (57 percent) je nespokojná s výsledkami minulomesačných parlamentných volieb. Iba necelá tretina (31 percent) sa domnieva, že voľby prinesú krajine stabilitu. Vyplýva to z prieskum spoločnosti STEM, informoval vo štvrtok český spravodajský portál Novinky.cz.

Hoci medzi ľuďmi prevláda skôr nespokojnosť, situácia je podobná ako pri voľbách v roku 2013, keď bolo nespokojných 59 percent opýtaných.

Občania, ktorí sa volieb do dolnej komory parlamentu, teda do Poslaneckej snemovne, zúčastnili, sú v hodnotení výsledkov hlasovania rozdelení do dvoch vyrovnaných táborov. Medzi nevoličmi jasne prevláda nespokojnosť (61 percent) s výsledkami volieb, uviedla agentúra STEM.

To, že voľby by mohli priniesť stabilitu, si myslí spomínaných 31 percent ľudí, opačný názor má 67 percent opýtaných. Pred štyrmi rokmi bola skepsa len o málo vyššia - vyjadrilo ju 72 percent respondentov. Stabilitu očakávajú skôr voliči spokojní s výsledkami volieb, čo je pochopiteľné, dodala agentúra.

Názor, že ČR by mohla mať novú vládu ešte pred koncom roka, má 31 percent ľudí. Ďalších 31 percent opýtaných predpokladá zostavenie kabinetu v januári či vo februári a podľa 38 percent respondentov reálne hrozí, že sa vládu podarí zostaviť neskôr alebo vôbec nie, a tak budú vypísané predčasné voľby.

Zaujímavé je aj to, že v porovnaní s rokom 2013 je česká verejnosť o čosi skeptickejšia, napísal portál Novinky.cz. Prieskum sa uskutočnil od 30. októbra do 9. novembra medzi 1022 respondentmi.

Viac o téme: Andrej BabišČeská republikaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu