Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spojené štáty a Čína sa zhodli, že zmrazenie jadrového programu KĽDR nie je postačujúce

Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty a Čína sa zhodli, že návrh dohody o zmrazení severokórejského jadrového programu výmenou za zastavenie vojenských cvičení USA a Južnej Kórey nie je prijateľný. Vyhlásil to v stredu americký prezident Donald Trump po skončení svojho turné po piatich ázijských krajinách.

Ako poznamenala agentúra AP, Trump narážal na návrh dohody z dielne Ruska a Číny. Peking sa ale od návrhu verejne nedištancoval. Čínsky prezident Si Ťin-pching však podľa Trumpa uznal, že Severná Kórea s jadrovými zbraňami predstavuje "vážnu hrozbu".

"Zhodli sme sa, že nebudeme akceptovať takzvanú dohodu o 'zmrazení za zmrazenie', ako boli tie v minulosti, ktoré nemali úspech," povedal na tlačovej konferencii v Bielom dome Trump, ktorý v rámci svojho turné rokoval v Číne dva dni. Zdôraznil, že jeho cieľom je denuklearizácia Severnej Kórey (KĽDR). Čas plynie a USA dali jasne najavo, že "v hre sú všetky možnosti", doplnil.

Trump zároveň zhodnotil svoje 12-dňové turné so zastávkami v Japonsku, Južnej Kórei, Číne, Vietname a na Filipínach, z ktorého sa vrátil v noci na stredu, ako "úžasný úspech". "Obnovená dôvera v USA a ich postavenie vo svete nikdy neboli silnejšie, ako sú práve teraz," konštatoval. Dodal, že jeho cesta mala tri ciele: spojiť svet proti jadrovým ambíciám Severnej Kórey, posilniť rôzne aliancie v regióne a trvať na "spravodlivom a recipročnom obchode".

Severná Kórea začiatkom novembra vyhlásila, že nemá záujem o rozhovory s USA o denuklearizácii. Tvrdí, že vlastnenie jadrových zbraní je "nezvratné" a "nevyhnutné" na posilnenie jej "vojnového odstrašovania".

Viac o téme: ČínaDonald TrumpSeverná KóreaSi Ťin-pchingSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu