Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Vojenský puč: Armáda obsadila krajinu, diktátora Mugabeho zvrhli

Zimbabwe bolo dnes v noci svedkom vojenského puču. Prezidenta Mugabeho zadržali Zobraziť galériu (12)
Zimbabwe bolo dnes v noci svedkom vojenského puču. Prezidenta Mugabeho zadržali (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

HARARE - Američania a Briti zatvárajú ambasády a z krajiny utekajú všetci turisti. Zimbabwe prežíva najdramatickejší deň novodobej histórie. Armáda obsadila krajinu, zatkla jedného z posledných diktátorov Mugabeho. Generál po obsadení televízie oznámil prevrat. Počuť streľbu a ulice zaplavili tanky. Počet obetí zatiaľ nie je známy.

Zimbabwianski vojaci prevzali v noci na stredu kontrolu nad sídlom štátnej televíznej stanice ZBC. Udialo sa to čase stupňujúcej sa politickej krízy v krajine, uvádza britská spravodajská stanica BBC. Zimbabwská armáda zadržala prezidenta Roberta Mugabeho a jeho manželku. Mugabe sa nachádza v domácom väzení vo svojej vile v metropole Harare. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu. Obaja sú podľa ozbrojených zložiek v bezpečí.

Vojaci blokujú parlament

Armádne vozidlá momentálne blokujú cestu pred zimbabwianskym parlamentom. V hlavnom meste Harare bolo tiež počuť tri explózie, ale ich príčina nie je jasná. Veľvyslanec Zimbabwe v Juhoafrickej republike Isaac Moyo uviedol pre agentúru Reuters, že vláda je "nedotknutá" a odmietol akékoľvek reči o možnom prevrate, ako "to tvrdia sociálne médiá".

Podľa niektorých zdrojov vojaci s niekoľkými zamestnancami televíznej stanice hrubo zaobchádzali. Povedali im však, že sa nemajú čoho obávať, pretože vojaci sú tam, aby ich chránili.

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo všetky strany v Zimbabwe, aby spory vyriešili pokojným spôsobom a situáciu dôkladne sleduje. Veľvyslanectvo USA oznámilo, že v stredu bude pre verejnosť zatvorené vzhľadom na "pretrvávajúcu neistotu" v hlavnom meste.

Špekulácie o možnom vojenskom prevrate v tejto krajine vyvolala v utorok zvýšená prítomnosť vojakov v uliciach hlavného mesta Zimbabwe a presuny tankov v jeho okolí. Žena zverejnila na Twitteri pohľad z okna svojej kancelárie na momentálnu situáciu v krajine. Muži sedia na zemi za sebou.

Jeden z veliteľov varoval prezidenta Roberta Mugabeho v súvislosti s čistkami vo vládnucej strane, čo znamená, že armáda sa s prezidentom dostala prvýkrát do otvoreného sporu.

MIMORIADNA SPRÁVA Vojenský puč:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

Vysokopostavený generál Constantino Chiwenga v pondelok varoval, že armáda "zakročí", ak bude Mugabe pokračovať s vylučovaním bývalých bojovníkov národnooslobodzovacieho hnutia z vládnucej strany ZANU-PF (Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front). Prezident predtým pohrozil, že vylúči zo strany viac ako 100 funkcionárov napojených na Emmersona Mnangagwu - viceprezidenta podporovaného vplyvným Združením vojnových veteránov, ktorého minulý týždeň odvolal.

MIMORIADNA SPRÁVA Vojenský puč:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

"Terajšia čistka, ktorá je zjavne namierená proti členom strany s osloboditeľským pozadím, musí byť zastavená," vyjadril sa Chiwenga v prítomnosti ďalších vysokopostavených príslušníkov armády. Vládnuca strana v utorok reagovala vyhlásením, že sa nepodvolí vyhrážkam generála postupujúceho "zradcovským" spôsobom.

MIMORIADNA SPRÁVA Vojenský puč:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP)

O Mnangagwovi sa podľa DPA už dlhšie hovorilo ako o najpravdepodobnejšom nástupcovi 93-ročného Mugabeho, v posledných mesiacoch sa však čoraz viac dostáva do konfliktu s prvou dámou Grace Mugabeovou, ktorá by mohla manžela takisto nahradiť vo funkcii. Súperenie o vedúce pozície v ZANU-PF sa vyostruje v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, ktoré sa majú v Zimbabwe konať v polovici roka 2018.

MIMORIADNA SPRÁVA Vojenský puč:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP)

Armáda tvrdí, že zasahuje voči kriminálnikom, nie voči Mugabemu

Zimbabwianska armáda oznámila v štátnej televízii ZBC, že zasahuje voči "kriminálnikom", a poprela, že sa snaží odstaviť od moci 93-ročného prezidenta Roberta Mugabeho. Podľa britskej spravodajskej stanice BBC sa v stredu skoro ráno ozývala zo severných predmestí hlavného mesta Harare, kde žijú vládni predstavitelia vrátane prezidenta, paľba z ťažkých zbraní.

MIMORIADNA SPRÁVA Vojenský puč:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP,Tsvangirayi Mukwazhi)

Vo vyhlásení armády sa ďalej uvádza, že nejde o vojenský prevrat, ale vojaci chcú priviesť pred spravodlivosť ľudí okolo Mugabeho, "ktorí páchajú zločiny spôsobujúce sociálne a ekonomické utrpenie v krajine". "Hneď ako naplníme svoju misiu, očakávame, že sa situácia vráti do normálu," konštatuje sa vo vyhlásení, podľa ktorého je Mugabe aj so svojou rodinou v bezpečí.

Armáda zadržiava prezidenta Roberta Mugabeho

Zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho a jeho manželku zadržiava tamojšia armáda, ktorá tiež zaistila vládne budovy a hliadkuje v uliciach hlavného mesta. Vojaci predtým obsadili štátnu televíznu a rozhlasovú spoločnosť Zimbabwe Broadcasting Corporation.

Vysokopostavený generál Constantino Chiwenga
Zobraziť galériu (12)
Vysokopostavený generál Constantino Chiwenga  (Zdroj: SITA/AP)

V Harare sa počas noci ozvali najmenej tri explózie. Ambasáda USA zatvorila svoje brány a vyzvala občanov, aby zostali na bezpečnom mieste, keďže "pretrváva politická nestabilita". Podobné stanovisko vydala aj britská ambasáda, ktorá upozornila na "správy o nezvyčajnej vojenskej aktivite". Krajina na juhu Afriky sa tak po prvý raz stretáva s otvoreným konfliktom medzi armádou a 93-ročným Mugabem, pre ktorého bola práve armáda kľúčovým pilierom jeho moci.

MIMORIADNA SPRÁVA Vojenský puč:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kto je Mugabe?

Robert Gabriel Mugabe bol v rokoch 1975 až 1980 vodcom Afrického národného zväzu Zimbabwe (ZANU), čo bola militantná organizácia bojujúca proti nadvláde belochov. V období 1980 až 1987 bol premiérom. Hlavou štátu je od roku 1987. Robert Mugabe zastáva názor, že jedine sám Boh ho môže zosadiť z funkcie prezidenta. Osobnosti ako Tony Blair a George Bush sú podľa neho teroristi a ich vládu prirovnáva k Hitlerovi.

V súčasnosti je tiež predsedom strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF). Je vnímaný ako kontroverzný politik, ktorý pomohol oslobodiť Zimbabwe od britských kolonialistov a nadvlády belochov. Kritizujú ho však za to, že je zodpovedný za ekonomickú nestabilitu, rozmáhajúcu sa korupciu, porušovanie ľudských práv a rasizmus namierený proti belochom.

Manželka prezidenta Mugabeho údajne opustila krajinu

Grace Mugabeová, manželka zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, údajne opustila Zimbabwe a odcestovala do Namíbie. Mugabe (93) sa po tom, čo sa moci v jeho krajine chopila armáda, nachádza v domácom väzení vo svojej vile v metropole Harare. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolala na zimbabwianske armádne zdroje, sa v domácom väzení spolu so svojím manželom nachádza aj 52-ročná Grace Mugabeová.

Británia vyzvala účastníkov krízy v Zimbabwe k zdržanlivosti

Británia vyzvala aktérov súčasnej krízy v Zimbabwe k zdržanlivosti a premiérka Theresa Mayová povedala, že Londýn situáciu pozorne sleduje. Minister zahraničia Boris Johnson o vývoji v niekdajšej britskej kolónii vyhlásil, že si nikto neželá, aby jedného tyrana nahradil iný. "Prajeme si slobodné a spravodlivé voľby," vyhlásil.

Johnsonov úrad tiež v predchádzajúcom vyhlásení uistil, že britské veľvyslanectvo poskytne podporu Britom, ktorých je teraz v Zimbabwe asi 20.000. Britský veľvyslanec v Harare Simon Thomas vyzval Britov, aby sa zdržiavali v domoch alebo hoteloch a počkali, až sa situácia upokojí.

Hovorkyňa francúzskeho ministerstva zahraničia Agnès Romatetová-Espagneová povedala, že tiež Paríž situáciu monitoruje, a zdôraznila, že Francúzsko presadzuje rešpekt k ústavnému právu. "Vyzývame všetky strany na nájdenie mierového riešenia bez násilia," uviedla. Z udalostí v Harare zatiaľ nie je jasné, či krok zimbabwianskej armády povedie ku koncu Mugabeho vlády. Armáda tvrdí, že prezident je v bezpečí.

Viac o téme: PrevratZimbabweRobert MugabeConstantino ChiwengaGrace Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu