Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekárnik riedil lieky, aby si zarobil: Okrádal ľudí chorých na rakovinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Proces s lekárnikom, ktorý v takmer 62.000 prípadoch porušil platnú nemeckú legislatívu o liečivách, aby sa obohatil, sa začal v pondelok na Krajinskom súde v Essene.

Obžalovaný, ktorého zadržali vlani v novembri, v rokoch 2012-2016 poskytol pravdepodobne najmenej 1000 onkologickým pacientom riedené preparáty v 61.980 prípadoch, čím spôsobil poisťovniam škody vo výške okolo 56 miliónov eur. Škody, ktoré lekárnikovo konanie zanechalo na zdraví predmetných pacientov, zatiaľ nie sú zrejmé.

Muž, ktorý dával do preparátov menšie množstvo účinných látok, si od poisťovní nechal preplácať ich predpísané množstvo, z čoho vyplýva výška spôsobenej škody. Žaloba spomína celkove 35 látok, z ktorých lekárnik dával do liekov maximálne 70 percent určeného množstva. Pri riedení kládol veľký dôraz, aby v infúziách trocha účinných látok nechýbalo a aby tak jeho konanie nevyšlo najavo.

Nezákonný lekárnikov postup sa dotkol pacientov 37 lekárov a kliník zo šiestich nemeckých spolkových krajín, a to Severného Porýnia-Vestfálska, ako aj Porýnia-Falcka, Sárska, Bádenska-Württemberska, Dolného Saska a Saska. Prípad vyvolal veľký záujem nemeckých printových, elektronických, ako aj internetových médií.

Prokuratúra viní niekdajšieho šéfa lekárne v Bottrope v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko Petra S. z mnohonásobného porušenia legislatívy o liečivách, ale aj podvodu a pokusu o ublíženie na zdraví. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí obžalovanému, ktorý k obsahu žaloby zatiaľ mlčí, najviac desať rokov za mrežami a zákaz výkonu povolania.

Viac o téme: RakovinaLiekyLekárnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu