Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odhalenie hrozivého prepojenia: Strojca parížskych útokov sa stretol s maďarskými extrémistami

Salah Abdeslam, člen teroristickej skupiny vo Francúzsku.
Salah Abdeslam, člen teroristickej skupiny vo Francúzsku. (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Salah Abdeslam, považovaný za organizátora teroristických útokov v Paríži spred dvoch rokov, sa dva mesiace po nich - v januári 2016 - stretol v Budapešti s maďarskými pravicovými extrémistami z organizácie Maďarský národný front (Magyar nemzeti arcvonal).

Vyplýva to z informácií, ktoré v pondelok zverejnil maďarský internetový portál Zoom.hu s odvolaním sa na anonymné vláde blízke zdroje. Podľa portálu vedeli o schôdzke nielen maďarské, ale aj zahraničné tajné služby, ktoré ju monitorovali.

Predseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť Zsolt Molnár z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) hovoril v tejto súvislosti o "mimoriadne vážnych tvrdeniach", ktoré naznačujú, že maďarské ultrapravicové organizácie by mohli byť v priamom spojení s teroristami. Ak by sa tvrdenia ukázali ako pravdivé, potom ide o jedno z najväčších nebezpečenstiev ohrozujúcich národnú bezpečnosť Maďarska, dodal.

Zsolt Molnár očakáva na najbližšom zasadaní ním vedeného parlamentného výboru informácie tajných služieb o Abdeslamových aktivitách a kontaktoch v Maďarsku. Podľa doteraz známych informácií mal Abdeslam navštíviť Maďarsko najmenej dvakrát. Jeho pobyt v krajine v januári 2016 by bol už tak minimálne treťou návštevou krajiny.

Salah Abdeslam, rodák z Bruselu marockého pôvodu, je považovaný za strojcu teroristických útokov z 13. novembra 2015 v Paríži. K zodpovednosti za ne sa prihlásil Islamský štát. Hľadaného teroristu zadržali pri policajnej razii v bruselskej štvrti Molenbeek 18. apríla 2016 a o deväť dní neskôr vydali na trestné stíhanie do Francúzska, kde ho obvinili z viacerých ťažkých zločinov.

Viac o téme: TerorizmusExtrémizmusParížSalah AbdeslamMaďarský národný front
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu