Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový prípad korupcie na najvyšších miestach: Rumunského lídra strany stíhajú za spreneveru

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Zdroj: SITA/AP)

BUKUREŠŤ - Rumunská protikorupčná prokuratúra začala nové vyšetrovanie predsedu vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Livia Dragneu pre podozrenie zo zneužitia fondov Európskej únie. Informovala o tom v pondelok samotná prokuratúra.

Vo vyhlásení uviedla, že Dragnea je podozrivý zo zneužitia úradných právomocí, a to založením zločineckej organizácie a falšovaním dokumentov so zámerom nezákonne získať eurofondy. V tom istom prípade je vyšetrovaných osem ďalších osôb.

Hoci Dragnea vedie stranu, nemôže vykonávať funkciu premiéra, pretože bol v roku 2016 odsúdený za volebný podvod. Najnovšie obvinenia sa týkajú zneužitia fondov EÚ v rokoch 2001-2012, keď riadil radu župy Teleorman na juhu Rumunska.

Dragnea tvrdí, že tieto prípady proti nemu sú politicky motivované. V pondelok sa postavil pred protikorupčnú prokuratúru. Dragneu, ktorý je aj predsedom dolnej komory parlamentu, už súdia v inom prípade zneužitia úradných právomocí.

Sociálni demokrati sa v januári pokúsili dekriminalizovať niektoré trestné činy súvisiace so zneužitím úradných právomoci, čo vyvolalo v Rumunsku najväčšie protesty od pádu komunistického režimu.

Strana v októbri predložila v parlamente návrh zákona na reformu justície, ktorá by sa tak dostala pod kontrolu politikov. Reforma vyvoláva obavy z možného oslabenia boja proti korupcii. Rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý pochádza z opozičného tábora, označil reformu už skôr za útok proti právnemu štátu.

Viac o téme: KorupciaRumunskoLivio Dragnea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu