Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší pád známej leteckej spoločnosti: Air Berlin skončil. Čo robiť, ak máte ešte letenky?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR AP)

BERLÍN – Popredná nemecká letecká spoločnosť Air Berlin skončila. Nastal chaos, cestujúci sú zmätení. Zaskočeným ľuďom však priniesli adekvátne riešenie.

Nemecký federálny úrad (LBA) pre civilné letectvo uviedol, že dňa 28. októbra spoločnosť Air Berlin oficiálne ukončila svoje pôsobenie.  

1. novembra sa so spoločnosťou Air Berlin začalo výberové konanie, v ktorom konkurenční dopravcovia ponúkajú svoje služby bývalým zákazníkom Air Berlinu. Lufthansa v súvislosti s krachom spoločnosti ponúka dotknutým pasažierom nové letenky za polovičné ceny.

Slovenská obchodná inšpekcia informuje, že: „V nadväznosti na túto mimoriadnu situáciu letecké spoločnosti Lufthansa, Eurowings, SWISS a Austrian Airlines ponúkajú cestujúcim spoločnosti Air Berlin, ktorí majú zakúpené spiatočné letenky na lety v rámci EU s plánovaným odletom od 28. 10. 2017 do 15. 11. 2017, nové letenky s refundáciou 50 % z ceny novej letenky bez DPH.“

SOI ďalej dodala, že: „Cestujúci môžu požiadať o refundáciu 50% z ceny novej letenky najneskôr do 15. 12. 2017. Bližšie informácie budú uvedené na webových stránkach uvedených leteckých spoločností.“

Ďalší pád známej leteckej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR AP)

Letecká spoločnosť Air Berlin prednedávnom zastavila všetky interkontinentálne lety, ktoré mali plánovaný odlet 15. 10. 2017. Air Berlin verejnosť utvrdil, že dosiaľ neeviduje žiadnych cestujúcich, ktorí by preto ostali bezmocní v zahraničí. To objasňuje dôvod, prečo sa uvedená ponuka netýka cestujúcich z interkontinentálnych letov.

„Cestujúci, ktorých lety boli zrušené a letenky neboli refundované (týka sa to predovšetkým letov, ktoré boli zakúpené pred 15. 8. 2017), si môžu pohľadávku prihlásiť v konkurznom konaní, ktoré je otvorené od 01. 11. 2017 do 01. 02. 2018,“ informuje SOI. Cestujúcich ďalej odkazuje na adresu spoločnosti, kde je potrebné vyplniť pohľadávku v písomnej forme.

Cestujúci však majú len veľmi nízku šancu, že im ich financie vrátia.

Viac o téme: LetenkyAir Berlin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu