Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mayová to má poriadne nahnuté: 40 konzervatívcov súhlasilo s podpisom listu o nedôvere voči nej

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Celkovo 40 poslancov britskej Dolnej snemovne z vládnej Konzervatívnej strany súhlasilo s podpísaním listu, v ktorom vyjadrujú nedôveru premiérke Therese Mayovej - je to o osem podpisov menej, než 48 potrebných pre voľby nového vedenia. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na britské noviny Sunday Times.

Konzervatívna premiérka je pod tlakom od júnových predčasných parlamentných volieb, v ktorých Mayová neočakávane stratila parlamentnú väčšinu. Jej vládu kritizujú aj za to, ako zvláda rokovania s Európskou úniou o brexite, teda vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Kritici ju obviňujú, že šesť kôl rokovaní o brexite vnieslo len málo jasna do celého priebehu odchodu a do jeho časového rámca.

Medzitým britské noviny Mail on Sunday informovali o existencii údajného tajného listu, napísaného ministrami Borisom Johnsonom a Michaelom Goveom, v ktorom vyzývajú Mayovú, aby presadzovala tvrdý brexit.

V liste Johnson a Gove údajne žiadajú, aby prechodné opatrenia, ktoré budú prípadne zavedené v preklenovacom období po odchode Británie z únie, prestali platiť 20. júna 2021. Británia, člen EÚ od roku 1973, je vôbec prvou krajinou, ktorá spustila proces vystúpenia z únie. Ostrovná krajina má EÚ opustiť v marci 2019. Johnson a Gove robili pred referendom o brexite v roku 2016 kampaň za odchod z únie, pričom Mayová bola v tom čase v tábore zástancov zotrvania Británie v EÚ.

Viac o téme: Theresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu