Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pápež sa opäť poriadne rozohnil: Odsúdil krátkozrakosť ľudských aktivít, spôsobujúcich otepľovanie

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František v sobotu kritizoval "krátkozrakosť ľudských aktivít" súvisiacu s určitými spôsobmi využívania prírodných a ľudských zdrojov a vplyvom ľudskej činnosti na morský ekosystém. Informovala o tom agentúra AP.

Pápež sa takto vyjadril na stretnutí s predstaviteľmi regionálnej organizácie tichomorských krajín združených vo Fóre pacifických ostrovov (PIF), ktorým povedal, že zdieľa ich obavy z možných dôsledkov klimatických zmien.

František súčasne vyzval účastníkov prebiehajúcej konferencie o klimatických zmenách v Nemecku, aby ich rokovania o obmedzení emisií skleníkových plynov vyústili do prijatia globálnej vízie. Pápež na stretnutí so zástupcami PIF poukázal na problémy obyvateľstva Pacifiku, ktoré vníma dôsledky klimatických zmien veľmi citlivo a citeľne - najmä pokiaľ ide o zvyšovanie hladiny morí, ktoré pre Pacifik predstavujú vážnu hrozbu.

František sa v tejto súvislosti zmienil o konferencii OSN o klíme (COP23) konajúcej sa v týchto dňoch v Bonne a vyjadril želanie, aby účastníci tohto summitu "mali na pamäti, že Zem nemá hranice". "Vízia planéty bez hraníc anuluje zemepisné hranice a poukazuje na nevyhnutnosť svetového povedomia, medzinárodnej spolupráce a solidarity a zdieľaných stratégií, ktoré neumožňujú zostať ľahostajný voči zhoršovaniu životného prostredia a zdravia oceánov," vyhlásil najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi.

Podľa Vatikánskeho rozhlasu pápež dodal, že zhoršovanie životného prostredia súvisí "s ľudským a sociálnym úpadkom, aký dnes na ľudstvo dolieha." Pápež upozornil, že "situácia oceánov a morského ekosystému sa napriek medzinárodne prijatým výzvam v posledných rokoch nezlepšila."

Viac o téme: OtepľovaniePápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu