Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Predsedníčka katalánskeho parlamentu na slobode: Vyhlásenie nezávislosti bolo len symbolické

Carme Forcadell
Carme Forcadell (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

MADRID - Španielsky najvyšší súd nariadil v piatok prepustiť z väzby odvolanú predsedníčku katalánskeho regionálneho parlamentu Carme Forcadellovú po tom, ako bola zložená stanovená kaucia vo výške 150.000 eur. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie súdu.

Forcadellovú vzali do väzby vo štvrtok spolu s ďalšími štyrmi bývalými poslancami katalánskeho parlamentu, a to na základe vypočúvania najvyšším súdom v rámci vyšetrovania vzbury, ktoré bolo začaté po vyhlásení nezávislosti Katalánska týmto orgánom z 27. októbra. Príslušný sudca však umožnil ich prepustenie na kauciu, keďže prisľúbili, že nebudú ďalej vyvíjať politickú činnosť alebo tak budú robiť v súlade so španielskou ústavou.

Súčasne so vzatím do väzby nariadil vyšetrujúci sudca Forcadellovej odobrať cestovný pas. Podľa piatkového oznámenia najvyššieho súdu bolo zaevidované zloženie požadovanej sumy, na čo mohol sudca podpísať príkaz na prepustenie političky. V prípade ďalších štyroch bývalých členov katalánskeho parlamentu, na ktorých súd uvalil väzbu, je stanovená kaucia po 25.000 eur. Zložená musí byť v priebehu jedného týždňa, pričom tieto osoby takisto nesmú opúšťať územie Španielska.

Podľa nemenovaných právnikov, na ktorých sa odvoláva AP, Forcadellová vyšetrujúcemu sudcovi povedala, že vyhlásenie nezávislosti Katalánska bolo iba "symbolické". Vo väzbe je v súčasnosti aj osem členov odvolanej katalánskej vlády, zatiaľ čo jej bývalý predseda Carles Puigdemont a štyria jeho ministri ušli do Belgicka. Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis v piatok pre rozhlasovú stanicu COPE povedal, že "sa ešte len uvidí", či Forcadellová, ktorá je poprednou postavou katalánskeho hnutia za nezávislosť, dodrží slovo a prestane vyvíjať činnosť mimo rámca španielskej ústavy.

Viac o téme: VäzenieNezávislosťKauciaŠpanielskoKatalánskoCarme Forcadell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu