Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nad Európou sa objavil rádioaktívny oblak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Nad Európou sa v posledných týždňoch pohybuje oblak rádioaktívneho znečistenia. Informoval o tom francúzsky Inštitút pre jadrovú bezpečnosť IRSN, podľa ktorého príčinou je zrejme nehoda v jednom z jadrových zariadení v Rusku alebo v Kazachstane, ku ktorej pravdepodobne došlo na konci septembra.

Haváriu v jadrovom reaktore ale francúzski odborníci vylučujú a znečistenie podľa nich nemá negatívny vplyv na ľudské zdravie, napísal britský denník The Guardian. Presnú lokalitu, kde oblak vznikol, sa inštitútu určiť nepodarilo. Podľa poveternostných modelov však odhaduje, že ide o pásmo južne od Uralu, respektíve o oblasť medzi týmto pohorím a riekou Volgou.

Radiácia nad Európou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Irsn.fr)

Možné miesto úniku radiácie podľa IRSN

Francúzsky inštitút tvrdí, že príčinou kontaminácie je zrejme nehoda v továrni na spracovanie rádioaktívneho paliva alebo v centre pre nukleárnu medicínu. Ruské úrady pritom podľa šéfa IRSN Jeana-Marca Peresa uviedli, že žiadnu nehodu v týchto zariadeniach na svojom území nezaznamenali. Ruské ministerstvo energetiky správu zatiaľ nekomentovalo. K dispozícii nie je ani vyjadrenie kazašských predstaviteľov.

Namerané hodnoty v Európe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: eurdepweb.jrc.ec.europa.eu)

Namerané hodnoty v Európe

IRSN spoločne s niekoľkými ďalšími európskymi centrami pre jadrovú bezpečnosť nameral v ovzduší vyššiu mieru ruténia 106, teda produktu, ktorý sa prirodzene v ovzduší nevyskytuje a je najmä výsledkom štiepenie atómov v jadrovom reaktore. Haváriu reaktora však stredisko vylúčilo, tá by totiž viedla ku kontaminácii aj inými látkami.

Viac o téme: EurópaRádioaktívne znečistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu