Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hlavy Ruska a USA pricestovali do Vietnamu: Stretnutie dvoch kohútov sa ale neuskutoční

Donald Trump prichádza na stretnutie lídrov vo Vietname
Donald Trump prichádza na stretnutie lídrov vo Vietname (Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein)

DANANG - Americký prezident Donald Trump a jeho ruský partner Vladimir Putin pricestovali dnes do vietnamského prístavného mesta Danang, kde sa v piatok začne dvojdňový summit lídrov Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).

Popri rokovaniach summitu by sa mala popoludní miestneho času uskutočniť aj bilaterálna schôdzka Trumpa a Putina, ktorú však Biely dom ani počas prezidentovho letu z Pekingu do Vietnamu oficiálne nepotvrdil.

Akýkoľvek kontakt prezidentov Ruska a USA má veľký význam pre všetky záležitosti medzinárodnej politiky, uviedol minulý týždeň hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Trump nedávno vyhlásil, že s Putinom by počas summitu chcel rokovať o Severnej Kórei, Sýrii a Ukrajine.

V APEC-u je združených 21 krajín pacifického regiónu, ktoré tvoria približne 60 percent globálnej hospodárskej produkcie a žije v nich asi 40 percent svetovej populácie. Skupina sa stretáva raz za rok vždy na inom mieste. Na summite sa zúčastnia aj sú čínsky prezident Si Ťin-pching, kanadský premiér Justin Trudeau či japonský premiér Šinzó Abe.

K stretnutiu nedôjde

Samostatné stretnutie prezidentov Spojených štátov a Ruska počas nadchádzajúceho summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) vo Vietname sa napriek očakávaniam neuskutoční. Oznámila to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, ktorej vyhlásenie priniesla agentúra DPA.

Ruské tlačové agentúry informovali predtým s odvolaním sa na ruského prezidentského poradcu Jurija Ušakova, že Donald Trump bude bilaterálne rokovať s Vladimirom Putinom v piatok, teda počas prvého dňa summitu APEC vo vietnamskom meste Danang.

"Čo sa týka stretnutia s Putinom, takéto stretnutie nebolo nikdy potvrdené a ani sa neuskutoční, pretože by kolidovalo s časovými rozvrhmi oboch strán," povedala Sandersová na palube Trumpovho lietadla Air Force One, ktorým pricestoval na summit.

"Či narazia na seba a pozdravia sa? Je to určite možné a pravdepodobné," dodala hovorkyňa, zároveň však odmietla, že by sa očakávalo "naplánované, formálne stretnutie". Samostatné rokovanie Trumpa s Putinom sa uskutočnilo doposiaľ iba raz, a to začiatkom júla na summite skupiny G20 v nemeckom Hamburgu, pripomenula DPA. Trump nedávno vyhlásil, že počas summitu APEC vo Vietname by chcel s Putinom rokovať o Severnej Kórei, Sýrii a Ukrajine.

Viac o téme: Donald TrumpVietnamVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu