Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Babiš v rozhovore pre americkú CNN priznal: S Trumpom máme dve veci spoločné

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - Predseda hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý sa po nedávnych parlamentných voľbách snaží zostaviť českú vládu, sa v rozhovore s novinárkou Christiane Amanpourovou z americkej spravodajskej televízie CNN v stredu bránil, že nie je populista, ale pragmatik - a proeurópsky orientovaný politik.

Podľa jeho slov však Európa najprv musí vyriešiť problémy nelegálnej migrácie a terorizmu, až potom môže Európska únia uvažovať o hlbšej integrácii členských štátov. 

O brexite, odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, povedal, že je veľmi negatívny pre Európu, pre EÚ, ktorá by sa mala zamyslieť, prečo k nemu dochádza. "Brexit bude mať negatívne dôsledky pre Európu. Preto by sme sa mali zamyslieť nad reformou EÚ. V Európe máme teraz dva veľké problémy - to je nelegálna migrácia a terorizmus. Mali by sme najprv vyriešiť tieto problémy a až potom uvažovať o väčšej integrácii členských štátov," vysvetlil svoj postoj k fungovaniu EÚ a k brexitu.

Amanpourová označila Babiša za politika nakloneného únii, a nie za odporcu EÚ, hoci západnými médiami býva označovaný za protieurópsky orientovaného populistu. Spýtala sa ho, čo si myslí o prirovnávaní svojej osoby k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. "Nie, nie som populista, som úplný pragmatik," odpovedal Babiš. "S prezidentom Trumpom máme spoločné to, že obaja sme podnikatelia a obaja sme si vzali za manželky Češky. A to je asi všetko. V USA som bol v roku 2015 a stretol som sa s Michaelom Bloombergom a možno by bolo pre mňa lepšie, keby ma prirovnávali k nemu," povedal pôvodom Slovák Babiš, v roku 2017 druhý najbohatší český občan. Bloomberg bol v roku 2017 vyhlásený za ôsmeho najbohatšieho človeka v USA a desiateho najbohatšieho na svete.

Keď mu Amanpourová pripomenula, že Bloomberg nie je proti migrácii, Babiš upozornil, že on kritizuje "nelegálnu migráciu". "Pozrime sa na dejiny USA - na ostrov Ellis Island (fungoval ako prisťahovalecká stanica pre imigrantov do USA), na Zelené karty (povolenie na dlhodobý pobyt cudzincov). My by sme mali zaviesť podobné modely prisťahovaleckej politiky ako Spojené štáty, Kanada alebo Austrália," uviedol. Podľa neho české firmy majú nedostatok zamestnancov a na ukrajinských pracovníkov musia čakať rok, dva, ale na druhej strane "máme tisíce nelegálnych migrantov prichádzajúcich z Afriky do južného Talianska, do Európy bez akéhokoľvek dokladu totožnosti či pasu". 

"Toto je vlastne dôsledok činnosti pašerákov, ktorí im sľubujú lepší život, a migranti sem preto prichádzajú. Takže najprv musíme vyriešiť migráciu mimo hraníc Európy, teda v Sýrii, v Líbyi a v krajinách, kde sa narodili. Musíme im pomôcť tam. Mali by zostať doma. Európa je jediný svetadiel, ktorý prijíma tisíce nelegálnych migrantov," doplnil Babiš v rozhovore pre CNN.

Amanpourová označila Českú republiku za svietiaci maják postsovietskej demokracie. Babiša vyzvala, aby presvedčil Európu a vlastných občanov, že Česko zostane verné liberálnej demokracii. Babiš odpovedal, že jeho hnutie, úspešné vo voľbách, jednoducho presadzuje politiku zdravého rozumu a riešenia problémov.

"Bol som ministrom financií v českej vláde a mali sme druhé najlepšie verejné financie v Európe, znížil som (štátny) dlh a vybral som veľa peňazí na daniach - o desať miliárd eur viac. Takže sme dosť úspešní, sme jednou z najúspešnejších krajín v Európe, pokiaľ ide o rozpočet a štátny dlh. Ja hovorím, že Európa je fantastický projekt, máme mier. Ale musíme naozaj brániť bezpečnosť Európy, musíme naozaj brániť slobody - voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu. Takže som proeurópsky, ale musíme vyriešiť problémy. Lenže my stále na niečo čakáme," povedal pre CNN.

Viac o téme: Donald TrumpAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu