Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šance na získanie liekovej agentúry pre Slovensko sú dobré, povedal Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Reálne šance Slovenska na získanie Európskej liekovej agentúry (EMA) sú dobré, vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. Zároveň jednoznačne vylúčil špekulácie, že by Slovensko mohlo získať buď EMA, alebo post predsedu Euroskupiny, ale nie obe veci naraz.

Korčok zopakoval, že by bolo nespravodlivé, ak by sa EMA napokon presťahovala do krajiny, ktorá už nejakú európsku agentúru má. Podľa štátneho tajomníka Slovensko predložilo veľmi dobrú ponuku, splnilo všetky požiadavky.

O novom sídle EMA by sa malo rozhodnúť 20. novembra. Agentúra sa musí odsťahovať z Londýna, keďže Veľká Británia vystupuje z EÚ. O jej nové umiestnenie súperí devätnásť krajín vrátane Slovenska. Samotná EMA však upozorňuje, že pri presťahovaní do niektorej nepreferovanej krajiny môže prísť o väčšinu zamestnancov, ktorí by radšej dali výpoveď, než sa mali odsťahovať. Bratislava z interného prieskumu medzi zamestnancami EMA vyšla ako štvrté najmenej preferované miesto.

Samotná agentúra vo svojom hodnotení ponúk ocenila ponúkanú budovu, no nepáči sa jej poloha Bratislavy, nedostatočné letecké prepojenia s ostatnými európskymi mestami a problémom je aj otázka uznávania manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Viac o téme: Ivan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu