Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Katalánska kauza má nečakaný zvrat: Hlasovanie parlamentu bolo nezákonné, tvrdí súd

(Zdroj: thinkstock)

MADRID - Španielsky ústavný súd označil v stredu hlasovanie katalánskeho parlamentu o vyhlásení nezávislosti z 27. októbra za nezákonné. Informovala o tom agentúra AP. Španielsky ústavný súd 31. októbra pozastavil realizáciu deklarácie o nezávislosti Katalánska a následne sa zaoberal zákonnosťou hlasovania, o čom padol verdikt v stredu.

Po tom, čo katalánsky parlament prijal deklaráciu o nezávislosti, ústredná vláda v Madride rozpustila tamojší parlament a vládu, prevzala priamu kontrolu nad regiónom a vypísala tam na 21. decembra predčasné regionálne voľby. Odvolaný katalánsky premiér minulý týždeň utiekol z Barcelony do Bruselu. Posledné prieskumy verejnej mienky predpovedajú v predčasných voľbách tesný súboj medzi stranami, ktoré sú za nezávislosť a proti nej.

Belgický premiér: Katalánske udalosti nespôsobili v Belgicku politickú krízu

Belgický premiér Charles Michel ubezpečil v stredu poslancov federálneho parlamentu, že v Belgicku "neexistuje politická kríza" vyvolaná udalosťami v Katalánsku. Uviedla to televízna stanica RTBF.

Premiér čelil viacerým otázkam spojeným s pobytom zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a jeho štyroch ministrov v Belgicku. Zákonodarcovia chceli vedieť, aká je pozícia federálnej vlády voči katalánskej kríze. Najmä poslanci za Novú flámsku alianciu (N-VA), ktorí podporujú katalánskych separatistov, sa kriticky vyjadrili k tomu, že sa belgická vláda v tejto veci neangažuje. Katalánska sa zastávajú aj viacerí ministri za N-VA v kabinete Charlesa Michela, na čele s ministrom vnútra Janom Jambonom.

"Existuje politická kríza, ale v Španielsku, nie v Belgicku!" zdôraznil Michel. Upozornil, že európsky zatykač, ktorý na členov bývalej katalánskej vlády vydal Madrid, je v kompetencii belgickej justície a nie vlády.

Ide o prvé vyjadrenie belgického premiéra na margo katalánskych politikov v Bruseli. Puigdemont 30. októbra v sprievode štyroch ministrov opustil Barcelonu a prišiel do belgickej metropoly. Podľa Jambona by Belgicko v prípade potreby mohlo udeliť Puigdemontovi politický azyl.  Michel opakovane vyzýva svojich ministrov, aby sa ku katalánskej kríze vyjadrovali "uvážlivo" vzhľadom na politickú citlivosť celej záležitosti.

Viac o téme: Súd Katalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu