Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozné praktiky na Srí Lanke: Mnoho Tamilov hlási, že ich za súčasnej vlády mučili a znásilňovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LODNÝN - Viac ako 50 mužov zo srílanskej etnickej menšiny Tamilov tvrdí, že ich za súčasnej vlády znásilňovali a mučili. Vyplýva to z vyšetrovania agentúry AP, ktoré v stredu zverejnili. Srílanské úrady tieto obvinenia popierajú.

AP v rámci vyšetrovania preskúmala 32 zdravotných a psychologických hodnotení a viedla rozhovory s 20 mužmi. Tí uviedli, že ich obviňovali z oživenia vzbúreneckej skupiny Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE) a mučili ich od začiatku roku 2016 až do júla tohto roku. Mnohí sa pokúsili o samovraždu po príchode do Európy, kde žiadali o azyl.

Jeden z mužov mučených na Srí Lanke povedal, že ho držali 21 dní v malej zatuchnutej miestnosti, kde ho 12-krát znásilnili, pálili cigaretami, bili železnými tyčami a vešali dolu hlavou. Ďalší opisoval, ako ho z domu uniesli piati muži, odviezli do väzenia a zobrali do "mučiarne" vybavenej lanami, železnými tyčami, lavičkou a vedrami vody. Steny boli postriekané krvou.  

Podľa medzinárodných ľudskoprávnych skupín súčasná srílanská vláda urobila málo pre vyšetrovanie obvinení z vojnových zločinov súvisiacich s 26-ročnou občianskou vojnou v krajine, ktorá sa skončila v roku 2009.

Viac o téme: Srí LankaTamiloviaZnásilňovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu