Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivý tajfún Damrey berie vo Vietname životy: Počet mŕtvych sa blíži k stovke

Tajfún Damrey
Tajfún Damrey (Zdroj: SITA/AP Photo/Hau Dinh)

HANOJ - Na najmenej 89 stúpol počet obetí tajfúnu Damrey, ktorý cez víkend zasiahol južnú a strednú časť pobrežia Vietnamu a spôsobil tam rozsiahle záplavy. Nezvestných je doposiaľ 18 osôb a ďalších 174 ľudí utrpelo zranenia. S odvolaním sa miestne úrady o tom v utorok informovala agentúra DPA.

Provincia Khanh Hoa, kde sa nachádza populárne letovisko s plážami Nha Trang, hlásila 37 mŕtvych a v provincii Quang Nam prišlo o život 15 ľudí. V správe adresovanej tamojšej vláde to oznámil vietnamský Národný výbor pre pátranie a záchranu. 

Tajfún Damrey zapríčinil obrovské škody len niekoľko dní pred konferenciou Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), kam pricestujú lídri z celého sveta, hoci ich stretnutia v meste Danang, v strednej časti vietnamského pobrežia, to nepostihne. Závažné záplavy však postihli staroveké mesto Hi An, ktoré je od Danangu vzdialené len 30 minút jazdy autom. Nie je preto jasné, či sa tam uskutočnia sobotňajšie plánované návštevy manželiek lídrov z APEC-u. 

Prezident USA Donald Trump má pricestovať na toto stretnutie v piatok 10. novembra; zúčastniť sa ho majú takisto čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský líder Vladimir Putin. Meteorológovia informovali, že hladina vody v riekach v tejto oblasti už klesá. Vietnamský úrad pre krízové situácie však vyhlásil, že časti hlavnej cesty sú stále zaplavené vodou až do výšky jedného metra, čo narušuje dopravu.

Podľa spomínaného úradu zároveň vláda nariadila, aby bola obetiam tajfúnu poskytnutá humanitárna pomoc za 44 miliónov dolárov. Tajfún poškodil približne 121.000 domov, popretŕhal elektrické vedenie a vyvracal stromy. V dôsledku jeho vyčíňania sa tiež potopilo desať nákladných lodí a takmer 1300 rybárskych člnov. 

Viac o téme: VietnamTajfún Damrey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu