Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Puigemont sa dnes dočkal podpory: Prišlo za ním asi 200 katalánskych starostov

Protest v Bruseli Zobraziť galériu (2)
Protest v Bruseli (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Vijngaert)

BRUSEL - S hodinovým oneskorením prišlo v utorok pred budovu Európskej komisie a Európskej rady okolo 200 starostov a poslancov lokálnych samospráv katalánskych miest a obcí s cieľom vyjadriť podporu odvolanému premiérovi Carlesovi Puigdemontovi.

Protest katalánskych starostov bol nahlásený na 13.00 h, v tom čas však Schumanovo námestie len pomaly zapĺňali najmä stúpenci jednoty Španielska. Mávali španielskymi aj katalánskymi zástavami, skandovali, že jednota je potrebná a za veľkej pozornosti európskych médií mávali plagátmi, na ktorých boli heslá ako "Nechceme nové hranice v Európe", "Nie v mojom mene" či "Spolu nám je lepšie".

"Všetci Španieli budú trpieť týmto rozhodnutím," povedala 55-ročná Isabell, ktorá pochádza z provincie Aragón a už 23 rokov žije v Bruseli. Nie je proti nezávislosti Katalánska, ale zdôraznila, že myšlienku odtrhnutia od Španielska nepodporuje polovica obyvateľov tohto regiónu.

Puigdemont, pre ktorého je nezávislosť jediný politický cieľ, je podľa nej veľký manipulátor verejnej mienky a zámerne ľudí zavádza a klame. Priznala, že ju bolí, keď sa od svojej rodiny a priateľov v Katalánsku dozvedá, že na pozadí tohto diania už aj deti preberajú rétoriku dospelých a označujú Španielov za iný národ, pomaly za inú rasu, a šíria, že v Španielsku nie je demokracia. "Už desaťročia trvajú tieto lži, teraz sa to vyhrotilo a začínam byť pesimistická," uviedla Isabell. 

Puigemont sa dnes dočkal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Vijngaert)

Starostov v proteste predbehol 25-ročný Gerard z mesta Súria v barcelonskom regióne. S katalánskou zástavou na chrbte si ho okamžite všimli médiá. Povedal, že posledných 15 hodín šoféroval do Bruselu bez zastávky, aby sa mohol pridať k protestu. Katalánci podľa neho chcú, aby sa zosadený premiér vrátil z Belgicka domov a aby sa nebál, že ho úrady uväznia. "Bili nás a ponižovali," objasnil dôvod svojho protestu. Európa, ktorá nič nerobí, musí nahlas odsúdiť násilie. "Sme nahnevaní a smutní a trochu unavení. Chceme, aby Európa otvorila oči," odkázal.

Starostky a starostovia prišli krátko pred 14.00 h - bez zástav, v sprievode lokálnej polície, a so žltými stuhami na kabátoch. Pred budovou Európskej rady a Európskej komisie, kde ich už čakali nielen katalánske, ale aj flámske zástavy, rozvinuli veľký transparent s nápisom "Slobodu politickým väzňom". Bol to odkaz pre vládu v Madride a zároveň pre lídrov EÚ, ktorí opakovane tvrdia, že ide o ústavný problém Španielska.

Puigemont sa dnes dočkal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Vijngaert)

"Niektorí z nás prileteli lietadlom, ďalší prišli autobusmi," uviedol Josep Maria Nolla Cabello, starosta päťtisícového mestečka Els Pallaresos ležiaceho neďaleko Taragony. Povedal, že prišli podporiť Puigdemonta, ktorý sa už týždeň nachádza v Bruseli. Mal preňho dokonca aj dva listy od občanov, ale netušil, či dostane príležitosť mu ich osobne odovzdať. "Chceme oznámiť Európe, aby nás vnímala ináč ako Španielsko, chceme, aby nás Európa uznala," vyhlásil a pridal sa k ostatným, ktorí práve začali spievať katalánsku hymnu.

Niektorí zo starostov nezabudli belgickým médiám poďakovať za to, že ich krajina prichýlila zosadeného premiéra. Starostka mestečka Anglés Astrid Dessetová v televízii RTBF pripomenula, že z celkového počtu 948 starostov miest a obcí v Katalánsku sa 760 hlási k nezávislosti od Madridu.

Viac o téme: ProtestCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu