Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tvrdý direkt pre Trumpa: Francúzi ho nepozvali na dôležitý summit

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

PARÍŽ - Americký prezident Donald Trump nie je medzi viac ako stovkou svetových lídrov, ktorých pozvali na decembrový klimatický summit v Paríži. S odvolaním sa na zdroj z prostredia francúzskej diplomacie o tom v utorok informovala agentúra AP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron plánuje zvolať summit na 12. decembra, teda na druhé výročie prijatia parížskej klimatickej dohody. Pokročiť na ňom chce so svojou agendou s heslom "Spravme planétu opäť skvelou"

Podľa zdroja agentúry AP, ktorý si neželal byť menovaný, boli na summit pozvaní len lídri tých krajín, ktoré sú "obzvlášť oddané" uplatňovaniu parížskej klimatickej dohody. Nemenovaný zdroj z kancelárie francúzskeho prezidenta, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, dodal, že USA na summit pozvané napriek tomu budú, avšak na nižšej úrovni.

Parížska klimatická dohoda bola prijatá 12. decembra 2015. Vtedy sa k nej nepripojili len Nikaragua a Sýria. Nikaragua tak už medzičasom urobila a podobný krok avizovala sýrska delegácia zúčastňujúca sa v Bonne práve prebiehajúcej konferencie OSN o zmene klímy. Trump v júli oznámil, že Spojené štáty chcú od dohody odstúpiť, ak sa v nej neurobia zásadné zmeny.

Cieľom dohody je znížiť emisie skleníkových plynov tak, aby sa udržal nárast priemernej globálnej teploty pod hranicou dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím - s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

Viac o téme: Klimatický summitDonald TrumpParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu