Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyšiel s pravdou von: Trumpov exporadca sa stretával s ruským úradníkom

Carter Page
Carter Page (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

WASHINGTON - Bývalý volebný poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre zahraničnú politiku Carter Page sa vlani počas návštevy Ruska viackrát stretol s jedným vysokopostaveným ruským vládnym úradníkom. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na Pageovu výpoveď pred výborom na kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.

V prepise jeho výpovede, ktorý má k dispozícii AP, sa uvádza, že Page priznal, že sa "krátko pozdravil" s ruským vicepremiérom Arkadijom Dvorkovičom, keď vlani navštívil Rusko, aby tam predniesol prejav. Page súčasne pred výborom vyhlásil, že informoval niekoľkých členov Trumpovho volebného tímu o tom, čo sa v Rusku dozvedel. Agentúra AP dodala, že Page si vo svojich doterajších výpovediach ohľadom návštevy Ruska často protirečí, ale minulý štvrtok pred výborom Snemovne vypovedal pod prísahou.

Page pôvodne tvrdil, že sa počas svojej cesty do Moskvy v júli minulého roku nestretol so žiadnym ruským vysokopostaveným vládnym úradníkom. Neskôr však podľa agentúry Reuters informoval, že Dvorkovič sa s ním krátko zvítal. Druhé stretnutie oboch mužov sa uskutočnilo v decembri 2016. Denník The New York Times (NYT) minulý týždeň citoval z Pageovej výpovede, keď napísal, že sa len "veľmi narýchlo pozdravil s niektorými ľuďmi" a "to je všetko".

Podľa zdroja NYT poslal Page e-mail, v ktorom popísal obsah stretnutí, najmenej jednému členovi Trumpovho predvolebného štábu. Uviedol tiež, že o svojej návšteve Ruska hovoril aj so súčasným generálnym prokurátorom Jeffom Sessionsom, ktorý bol pred vlaňajšími prezidentskými voľbami popredným Trumpovým poradcom pre na zahraničnú politiku.

Page je jedným z niekoľkých ľudí s tesnými väzbami na Trumpa, ktorých kvôli ich kontaktom na Rusko preverujú výbory amerického Kongresu a osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller. Agentúra AP pripomenula, že Page v minulosti odmietal akýkoľvek podiel na možných ruských snahách o ovplyvnenie prezidentských volieb v USA.

Viac o téme: Carter Page
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu