Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump potvrdil pokrok v rokovaniach s KĽDR: Pchjongjang vyzval k dohode

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

SOUL - Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že v záležitosti Severnej Kórey dochádza k "značnému pokroku", a vyzval Pchjongjang na rokovanie a "dosiahnutie dohody". Na tlačovej konferencii s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v Soule podľa agentúry AP ďalej uviedol, že pre Severnú Kóreu by bolo rozumné "urobiť správnu vec".

Americký prezident nešpecifikoval, k akému pokroku došlo, ale zdôraznil, že "pre Severnú Kóreu je naozaj rozumné prísť k rokovaciemu stolu a dosiahnuť dohodu". "Vidím istý posun," dodal bez ďalších podrobností. Agentúra DPA uviedla, že jeho optimizmus predstavuje zvrat v porovnaní s hrozbami "ohňom a zúrivosťou", ktoré adresoval Pchjongjangu v auguste.  

Trump podľa vlastných slov veľmi dúfa, že nebude potrebné použiť vojenskú silu proti Severnej Kórei. Vyslovil sa tak po tom, ako opísal americkú vojenskú "silu" v regióne, kde sú rozmiestnené jadrové ponorky a lietadlové lode. Tie majú vystríhať severokórejského lídra Kim Čong-una pred pokračovaním v jadrových a raketových programoch v jeho krajine.

Americký prezident vyzval tiež Rusko a Čínu, aby urobili viac v záležitosti Severnej Kórey, ktorú označil za "hrozbu pre celý svet, ktorá si vyžaduje celosvetovú akciu". "Vyzývame každý zodpovedný štát vrátane Číny a Ruska, aby žiadal od severokórejského režimu ukončenie jeho jadrových a raketových programov," povedal.

Južnú Kóreu pritom opísal ako dlhodobého spojenca. "Sme partnermi a priateľmi, ktorí bojovali bok po boku vo vojne," dodal s tým, že "nemôžeme dovoliť Severnej Kórei ohrozovať všetko, čo sme vybudovali".

Líder KĽDR Kim Čong-un podľa Trumpa "tak zbytočne ohrozuje milióny a milióny životov". Zdôraznil, že Spojené štáty sú pripravené brániť seba a svojich spojencov s plným využitím svojich jedinečných vojenských spôsobilostí.

Juhokórejský prezident Mun Če-in uviedol, že viedli s Trumpom otvorené rozhovory ohľadom KĽDR a dohodli sa na ešte väčšom rozmiestnení spojeneckých síl v regióne. Zdôraznil, že USA a Južná Kórea musia "zotrvať na tvrdom postoji voči severokórejským hrozbám". Obaja lídri sa však podľa Mun Če-ina "dohodli na riešení severokórejskej otázky pokojným spôsobom", ktorý by priniesol na Kórejský polostrov "trvalý mier".      

Americký prezident je na dvojdňovej návšteve Južnej Kórey v rámci svojho 12-dňového turné po ázijských krajinách, ktoré je zamerané na obchodné otázky a severokórejský jadrový program.  Počas pobytu v Južnej Kórei neplánuje navštíviť demilitarizovanú zónu oddeľujúcu Južnú a Severnú Kóreu. 

Viac o téme: Donald TrumpSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu