Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Škandalózny nákup vojenských Pandurov v Česku: Odsúdený lobista Dalík mieri za mreže

Marek Dalík
Marek Dalík (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Odsúdený český lobista Marek Dalík prišiel v pondelok popoludní do Väzobnej väznice Praha-Ruzyně, kde si odpyká päťročný trest v súvislosti s nákupom vojenských vozidiel typu Pandur. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Dalík podal proti odsudzujúcemu rozsudku dovolanie na Najvyšší súd, čo však nemá vplyv na nástup trestu.

Vlani Dalíka odsúdili na štyri roky. Najvyšší súd ale rozsudok zrušil a v júli ho Vrchný súd v Prahe znova uznal vinným z podvodu. Štátny zástupca pre neho navrhoval sedemročný trest.

Lobista strávil po svojom prvom odsúdení vo väzení obdobie od 1. septembra 2016 do 12. apríla 2017, pripomenuli Novinky.cz.

Policajti vyšetrovali Dalíka, bývalého poradcu niekdajšieho premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základe svedectva niekdajšieho zamestnanca firmy Steyr. Svedok v marci 2011 uviedol, že lobista požadoval 18 miliónov eur za to, že ČR bude pokračovať v nákupe vozidiel.

Súd Dalíka nakoniec poslal do väzenia za to, že podvádzal, keď predstieral, že môže zákazku ovplyvniť, a pokúsil sa tým od zbrojnej firmy vylákať peniaze. Lobista vinu popieral, dodal spravodajský portál Novinky.cz.

Viac o téme: KorupciaMarek DalíkPandur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu