Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozivá analýza z Nemecka: TOTO čaká Európu v najbližších 20 rokoch, vojna aj koniec únie?!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA / AP / Geert Vanden Wijngaert)

MNÍCHOV - Hrozí Európe katastrofa? Podľa tajných nemeckých dokumentov by sa do roku 2040 mohlo stať viacero vecí - a množstvo z nich by pre Západ a Európsku úniu rozhodne nebolo pozitívnych.

Nemecký magazín Der Spiegel sa dostal k 102-stranovému dokumentu tamojších ozbrojených síl. Tie v šiestich scenároch opisujú, ako môže dopadnúť starý kontinent do roku 2040. Samotné scenáre riešili nemeckí armádni stratégovia a ak sa niektoré z nich naplnia, nemáme sa na čo tešiť.

Najkatastrofickejší z nich hovorí o tom, že sa v stopách Spojeného kráľovstva, ktoré sa chystá opustiť Európsku úniu, vydajú ďalšie krajiny. „Rozširovanie Európskej únie bolo zastavené, ostatné štáty opustili komunity, Európa stratila globálnu konkurencieschopnosť," píše sa v dokumente. Svet by tak vraj ešte náchylnejší na konflikty, čo by najviac poškodilo bezpečnosť Európy a mohlo by to skončiť aj koncom únie.

Západ proti Východu

Podľa ďalšieho zo scenárov s názvom „Západ proti Východu" by niektoré krajiny východnej Európy nevstúpili do Európskej únie, iné by sa zastavili v integrácii, a pripojili sa k tzv. „Východnému bloku", čo môže byť podľa agentúry Reuters odkaz na Rusko a jeho spojencov.

Ďalší scenár zas počíta s možnosťou, že podpora extrémizmu by v Európe masívne stúpla a niekoľko partnerov Európskej únie by sa posunulo k ruskému politickému modelu, čo by znamenalo aj zastavenie globalizmu.

Podobný vývoj predpokladá aj ďalší scenár, podľa posledných dvoch by sa zas svet dostal do mierovejšieho stavu. Tajná správa neuvádza pravdepodobnosť hociktorého zo scenárov, tvrdí však, že do roku 2040 sú možné všetky.

Viac o téme: Európska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu