Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nové detské ihrisko vyvolalo vášne: Starostka musí rodičom vysvetľovať, že to nie je mešita

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Nové ihrisko, ktoré bude slúžiť deťom v berlínskej štvrti Neukölln a ktoré bolo postavené na motívy rozprávky Alibaba a štyridsať zbojníkov, nečakane vyvolalo debatu o náboženských symboloch na verejnom priestranstve. Na jednej vežičke nad preliezačkou sa objavil polmesiac, pre mnohých znak islamu.

FOTO Kontroverzný magazín opäť pobúril: Obrovská erekcia, ktorá nahnevala moslimov

Podľa zástupcu berlínskej Kresťanskodemokratickej únie (CSU) Burkarda Dreggera sa dá stvárnenie nového ihriska označiť "za originálne, alebo tiež úplne jednoducho za hlúpe". Domnieva sa, že vežičku s polmesiacom vymyslel nejaký úradník, "ktorý je presvedčený, že takto prispel k porozumeniu medzi národmi".

Istá Anja M., matka šesťročného dievčatka, denníku Berliner Zeitung povedala, že náboženstvo na detské ihrisko nepatrí. Pripomenula, že neexistujú preliezačky pripomínajúce kostoly alebo synagógy.

Sociálnodemokratická starostka Neuköllnu Franziska Giffeyová však uviedla na pravú mieru, že vežička s polmesiacom nepredstavuje mešitu, ale orientálny hrad. Ihrisko vzniklo pri škôlke, ktorá sa volá Alibaba a jeho zbojníci, a deti, ktoré do nej chodia, si jeho tému samy vybrali. Giffeyová pripomenula, že v jej štvrti je tradíciou stavať ihrisko na motívy rôznych rozprávok, existuje už ihrisko, ktoré vzniklo podľa Pipi Dlhej pančuchy.

"Musíme sa pýtať, akým smerom sa uberá naša spoločnosť, keď nedokážeme prijať orientálnu rozprávku na ihrisku, bez toho aby sme nezabŕdli do debaty o islamizme," povzdychla si v denníku Die Welt neuköllnská starostka.

Viac o téme: Detské ihriskoRozprávkaIslamPolmesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu