Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Puigdemont bude volebným lídrom demokratickej strany pre regionálne voľby v Katalánsku

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP)

BARCELONA - Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont bude volebným lídrom Katalánskej európskej demokratickej strany (PDeCAT) pre regionálne voľby v Katalánsku, vypísané vládou v Madride na 21. decembra. O rozhodnutí PDeCAT z nedele informovala v pondelok agentúra AP.

Puigdemont a štyria ministri zosadenej vlády sa v nedeľu vzdali do rúk belgickej polície v Bruseli. Stalo sa tak iba niekoľko dní po tom, ako na nich španielske úrady vydali európske zatýkacie rozkazy. Po niekoľko hodín trvajúcom výsluchu päticu podmienečne prepustili na slobodu s tým, že majú zákaz opustiť územie Belgicka, musia sa v tejto krajine zdržiavať na stálej adrese a osobne sa dostaviť na každé predvolanie justíciou alebo políciou.

Spomínané rozhodnutie PDeCAT znamená, že Puigdemont bude predvolebnú kampaň viesť z Bruselu. Tam bude súčasne aj bojovať proti svojmu nútenému návratu do Španielska, ktoré členov zosadenej katalánskej vlády obvinilo zo vzbury, sprenevery verejných financií, protištátnej činnosti a ďalších trestných činov v súvislosti s presadzovaním nezávislosti Katalánska. Puigdemont naďalej trvá na tom, aby strany podporujúce nezávislosť Katalánska išli do decembrových volieb spoločne ako koalícia. 

Nie veľmi ústretový postoj doterajšieho koaličného partnera PDeCAT, strany Katalánska republikánska ľavica (ERC), však svedčí skôr o tom, že k tomuto scenáru nedôjde. Navyše, vedenie ERC po svojom sobotnom mimoriadnom rokovaní uviedlo, že táto strana sa nemieni zúčastniť regionálnych volieb, ak budú nelegitímne a nedemokratické. Čas, dokedy katalánske politické strany musia oficiálne oznámiť vytvorenie volebných koalícií, vyprší v utorok 7. novembra.

Dva prieskumy verejnej mienky zverejnené v nedeľu naznačujú, že ak by PDeCAT šla do volieb samostatne, utrpela by stratu. Jej zisk vo voľbách - podobne ako aj výsledok dosiahnutý proseparatistickou stranou Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) - by bol taký nízky, že prívrženci odštiepenia Katalánska od Španielska by v regionálnom parlamente možno aj stratili absolútnu väčšinu. ERC by podľa týchto prieskumov voľby vyhrala.

Bývalý katalánsky premiér varuje pred využívaním témy nezávislosti vo voľbách

Bývalý katalánsky premiér Artur Mas podporuje fúziu politických strán pre decembrové voľby v Katalánsku. Za hlavný cieľ prívržencov odtrhnutia sa Katalánska od Španielska však označil obnovenie samosprávy a prepustenie uväznených katalánskych politikov. Ako v pondelok informovala agentúra AP, Mas to uviedol v nedeľnom rozhovore pre katalánsku televíziu.

"Ak (k uvedeným cieľom) pridáme aj otázku nezávislosti, nebude nás podporovať toľko ľudí," upozornil Mas - prvý z katalánskych politikov, ktorý podnikol reálne kroky zamerané na odštiepenie sa Katalánska od Španielska. Prieskum verejnej mienky zverejnený v nedeľu v denníku La Vanguardia predpovedá, že blížiace sa voľby v Katalánsku budú veľmi tesným súbojom medzi stranami brojacimi za nezávislosť Katalánska a stranami, ktoré nechcú ukončiť dlhoročnú väzbu tohto regiónu so zvyškom Španielska.

Podľa agentúry AP prívrženci nezávislosti Katalánska sa v nedeľu vo viacerých mestách regiónu zišli na zhromaždeniach, ktorými chceli "vyslať Európe správu, že aj keď je náš prezident stále v Bruseli a celá naša vláda vo väzení v Madride, snahy za nezávislosť ešte nie sú vyčerpané".  Spomínaný katalánsky "prezident" Carles Puigdemont a štyria ministri Madridom zosadenej katalánskej vlády sa v nedeľu vzdali do rúk belgickej polície v Bruseli.

Stalo sa tak iba niekoľko dní po tom, ako na nich španielske úrady vydali európske zatýkacie rozkazy. Po niekoľko hodín trvajúcom výsluchu päticu podmienečne prepustili na slobodu s tým, že majú zákaz opustiť územie Belgicka, musia sa v tejto krajine zdržiavať na stálej adrese a osobne sa dostaviť na každé predvolanie justíciou alebo políciou.

Viac o téme: VoľbyNezávislosťŠpanielskoKatalánskoCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu