Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Českí Piráti hrozia Zemanovi ústavným súdom: Babišov menšinový kabinet do vlády nepustia

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Česká strana Piráti by sa podľa svojho predsedu Ivana Bartoša obrátila na Ústavný súd, ak by prezident Miloš Zeman nechal vládnuť ohlásený menšinový kabinet Andreja Babiša (ANO) bez dôvery Snemovne a vyhlásenia predčasných volieb. Predseda Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala považuje Babišovu snahu zostaviť menšinovú vládu za podvod na voličoch, informuje spravodajský server iDNES.cz.

"Ak by nastala nejaká taká situácia a nebolo by možné ani hlasmi 120 poslancov tú Snemovňu rozpustiť a záviselo by od prezidenta, či takú vládu bez dôvery nechá, alebo nie, bolo by správne ísť tou ústavnou sťažnosťou a jednoducho k tomu kroku pána prezidenta donútiť," uviedol v nedeľu Bartoš v televízii Prima, kde diskutoval s predsedom ODS.

Fiala označil za reálnu hrozbu, že menšinová vláda Babiša bez dôvery dolnej komory vznikne vzhľadom na to, že Zeman a Babiš vytvorili mocenský pakt. Podľa šéfa ODS je to absurdné - proti duchu ústavy i proti zmyslu parlamentnej demokracie.

Babiš sa za dva týždne od volieb reálne nepokúsil vytvoriť väčšinovú vládu, uviedol Fiala a v zhode s Bartošom poukázal na to, že niektoré strany by boli ochotné ku koaličnej vláde s ANO, ak by v čele kabinetu nebol Babiš.

Táto situácia nie je podľa Bartoša nereálna a poukázal na to, že  súčasné koaličné strany ANO, ČSSD, KDU-ČSL majú v Snemovni naďalej väčšinu. Podobne ako Fiala však vstup do vlády s ANO vylúčil, rovnako tak podporu menšinovému kabinetu.

Viac o téme: Andrej BabišPirátiIvan Bartoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu