Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajfún Damrey pustošil Vietnam: VIDEO Takmer 30 obetí a miliónové škody

Tajfún Damrey Zobraziť galériu (2)
Tajfún Damrey (Zdroj: TASR/AP)

HANOJ - Najmenej 27 ľudí zahynulo pri silnom tajfúne Damrey, ktorý spôsobil rozsiahle škody v pobrežných oblastiach stredného a južného Vietnamu. Ďalších 22 osôb je nezvestných, informuje s odvolaním sa na nedeľňajšie údaje miestnych úradov agentúra AP.

K nezvestným patrí 17 členov posádok nákladných lodí, ktoré sa potopili východne od pobrežia stredovietnamskej provincie Binh Dinh, uviedla vo vyhlásení civilná ochrana. Ďalších 74 námorníkov predtým zachránili. Tajfún, ktorý priniesol do regiónu prudký vietor a dažde, zničil podľa predbežných údajov viac ako 600 domov a poškodil takmer 40.000 ďalších. K následnom patria aj rozsiahle výpadky dodávok elektriny.

Tajfún Damrey
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Druhý tajfún, ktorý zasiahol Vietnam v priebehu jedného mesiaca, zdevastoval aj značnú časť úrody v postihnutom regióne. Zničených alebo poškodených bolo aj 228 rybárskych plavidiel. Na železničných staniciach uviazlo 1500 cestujúcich. Silné dažde by mali trvať v regióne až do utorka.

V postihnutej oblasti sa nachádza aj mesto Danang, kde sa budúci týždeň bude konať ekonomický summit krajín Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) za účasti viacerých svetových lídrov. Podľa meteorológov tam hrozia záplavy a zosuvy pôdy. Na summit lídrov by mal 10. novembra priletieť americký prezident Donald Trump. Očakáva sa účasť aj ruského prezidenta Vladimira Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Viac o téme: TajfúnVietnamHanojPrírodné katastrofyTajfún Damrey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu