Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Trump priletel na Havaj: Melania s nečakaným úsmevom, prezident chce vidieť Pearl Harbor

Donald Trump s manželkou Melaniou Zobraziť galériu (4)
Donald Trump s manželkou Melaniou (Zdroj: SITA,/AP)

HONOLULU - Prezident USA Donald Trump pricestoval v piatok na Havaj. Na americkej vojenskej základni Hickam pristál o 12.56 h miestneho času (23.56 h SEČ) po zhruba deväť a pol hodinovom lete z Washingtonu len necelý deň pred začiatkom svojej takmer dvojtýždňovej cesty po piatich východoázijských krajinách.

Z prezidentského špeciálu Air Force One vystúpil Trump na Havaji spoločne so svojou manželkou Melaniou. Dvojicu obdarovali tradičnými kvetinovými náhrdelníkmi, uviedla agentúra DPA. Trump rozdával autogramy a tľapnutím do dlaní sa pozdravil s deťmi, ktoré ho spoločne so skupinou civilistov a vojakov prišli na základňu privítať. Zhromaždený dav pomerne vrúcne privítal aj personálneho šéfa Bieleho domu Johna Kellyho, generála americkej námornej pechoty vo výslužbe, ktorý Trumpa spoločne s ďalšími poradcami na ceste sprevádza. 

FOTO Trump priletel na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA,/AP)

Americký prezident po prílete povedal, že sa už nevie dočkať návštevy námornej základne Pearl Harbor, na ktorú v decembri 1941 načakane zaútočilo japonské letectvo, pričom útok si vyžiadal životy vyše 2 300 vojakov, námorníkov a civilistov a viedol k vstupu USA do druhej svetovej vojny.

"Chystáme sa na krátko navštíviť Pearl Harbor, o ktorom som čítal, hovoril, počúval, študoval, ale nikdy som ho nevidel. Takže to pre mňa bude veľmi vzrušujúce," povedal Trump podľa agentúry AP na krátkom brífingu s veliteľmi z Tichomorského velenia americkej armády (USPACOM). 

FOTO Trump priletel na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA,/AP)

S tými by sa mal americký prezident v priebehu krátkej návštevy zhovárať aj o rastúcej hrozbe zo strany Severnej Kórey, ktorá bude zrejme hlavnou témou jeho nadchádzajúcej ázijskej cesty. Na Havaji sa stretne tiež s guvernérmi Aljašky, Havaja a amerických území v Tichom oceáne. Trump navštívi aj pamätník USS Arizona Memorial na základni Pearl Harbor postavený nad potopeným vrakom bojovej lode USS Arizona, ktorá je zároveň hrobom 1102 námorníkov.

Americký prezident už v sobotu odletí do Japonska, ktoré bude jeho prvou zástavkou na 11 dňovej ceste po východoázijských krajinách, v rámci ktorej navštívi tiež Južnú Kóreu, Čínu, Vietnam a Filipíny. 

FOTO Trump priletel na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA,/AP)

Viac o téme: Donald TrumpHavajMelania Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu