Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Cenný úlovok talianskych úradov: Nelegálne prevážaný majetok Daešu za milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

RÍM - Talianske úrady v piatok zhabali veľkú zásielku opioidov, ktorá mala zrejme slúžiť na financovanie operácií džihádistickej organizácie Daeš a na stimuláciu jej bojovníkov. S odvolaním sa na správu talianskej colnej polície o tom informovala agentúra AP.

Približne 24 miliónov tabletiek nelegálne prevážaného lieku proti bolesti tramadol zadržali v prístavnom meste Gioia Tauro na juhu krajiny. Pouličná hodnota kontrabandu sa odhaduje na 50 miliónov eur.

Zásielka dorazila z Indie a údajne smerovala do Líbye, uviedla colná polícia Guardia di Finanza. Podobný kontraband (37 miliónov tabletiek) zadržali pred šiestimi mesiacmi aj v prístavnom meste Janov na severozápade krajiny.

Podľa talianskych úradov analgetikum tramadol zrejme používajú militanti Daeš na stimuláciu a zvýšenie odolnosti voči fyzickej námahe. Zvykne sa preto nazývať aj "drogou bojovníkov". Policajný zásah koordinovala prokuratúra špecializovaná na boj proti mafii v regióne Reggio Calabria za pomoci Agentúry Spojených štátov na boj proti drogám (DEA). 

Viac o téme: KontrabandTalianskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu