Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spolupráca na zložinoch ho vyšla draho: Krutý trest pre brata útočníka z Toulouse!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Breaking911)

PARÍŽ - Brata radikálneho islamistu Mohammeda Meraha, ktorý v roku 2012 pri útokoch vo francúzskych mestách Toulouse a Montauban zabil sedem ľudí, odsúdili vo štvrtok na 20 rokov väzenia za väzby na terorizmus. Neusvedčili ho však zo spolupáchateľstva pri bratových vražedných útokoch na židovskú školu a francúzskych výsadkárov, informuje agentúra AP.

Žalobkyňa žiadala o uloženie trestu doživotného väzenia pre  35-ročného obžalovaného Abdelkadera Meraha. Generálna advokátka Naima Rudloffová ho na súde v Paríži vykreslila ako ideológa stojaceho za činmi svojho súrodenca, usmrteného o niekoľko dní neskôr pri prestrelke s políciou. Podľa jej vyjadrenia ide o osobu, ktorá "stvorila" páchateľa uvedených útokov.

Abdelkader Merah popieral, že by bol vedel o úmysloch svojho brata, ktorého obeťami sa stali traja vojaci, učiteľ a tri deti zo židovskej školy.

Parížsky súd ho vo štvrtok odsúdil za to, že aj so svojím bratom vstúpili do teroristickej skupiny. Druhého obžalovaného Fettaha Malkiho odsúdili na 14 rokov väzenia za vstup do teroristickej skupiny a za to, že zabezpečil Mohammedovi Merahovi zbraň, ktorú pri vraždení použil. Obaja muži si musia odsedieť najmenej dve tretiny svojich trestov a majú desať dní na to, aby podali odvolanie.

Mohammed Merah spáchal svoje útoky v rozmedzí deviatich dní. Najprv 11. marca 2012 na prázdnom parkovisku v Toulouse zabil jedného výsadkára, potom 15. marca v nákupnom centre v meste Montauban smrteľne postrelil ďalších dvoch výsadkárov a tretieho vojaka zranil. Napokon 19. marca v Toulouse pred tamojšou ješivou zabil rabína, jeho dvoch synov vo veku štyri a päť rokov a osemročné dievča.

Merah podľa vyšetrovateľov útočil na príslušníkov francúzskej armády zámerne, aby sa pomstil za účasť Francúzska vo vojne proti teroristickej organizácii al-Káida v Afganistane. Priznal aj protižidovský motív vrážd, keď vyhlásil, že "židia zabíjajú naše sestry a bratov v Palestíne".

Viac o téme: útok Toulouse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu