Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prieskumy v Česku ukázali jasne: Toto je najväčší ašpirant na prezidentské kreslo

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Za najväčšieho favorita budúcoročných prezidentských volieb v ČR považujú Česi súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Mandát obháji podľa 46 percent ľudí, vyplýva z výskumu agentúry STEM/MARK.

Ďalších 18 percent predpokladá, že prezidentom bude Jiří Drahoš, a podľa deviatich percent to bude Michal Horáček. Štvrtina opýtaných odpovedala, že nevie, informuje vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz. Zeman je najsympatickejším kandidátom pre tretinu voličov, pätina ľudí sympatizuje s Jiřím Drahošom (21 percent) a Michalom Horáčkom (20 percent).

"Sympatizanti Miloša Zemana sú častejšie ľudia nad 60 rokov, s nižším vzdelaním, podporovatelia priamej voľby prezidenta a jeho vyšších právomocí. Jiří Drahoš je populárny u vysokoškolsky vzdelaných ľudí a Pražanov, Michal Horáček zasa častejšie u žien a strednej generácie (30–60 rokov)," uviedla agentúra.

Ďalší kandidáti, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Milan Kohout sú zatiaľ vnímaní skôr negatívne. Zeman je rovnako ako Horáček a Marek Hilšer vnímaný rozporuplne. "S pozitívnou podporou sa medzi opýtanými ľuďmi stretol jediný kandidát – Jiří Drahoš," konštatuje prieskum.

Podľa prieskumu by mal byť prezidentom muž vo veku od 40 do 65 rokov, ideálne diplomat, ekonóm či politik. Malo by ísť o človeka s vlastným názorom, ktorý je morálnou autoritou a pritom je dôstojný a nezávislý.

Viac o téme: VoľbyMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu