Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvrdé obvinenie od ukrajinského veľvyslanca: Rusko využíva Srbsko na zničenie Európy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Martti Kainulainen/Lehtikuva via AP)

BELEHRAD - Rusko využíva Srbsko na zničenie Európy, uviedol ukrajinský veľvyslanec v Srbsku Olexandr Alexandrovyč pre spravodajský server Balkan Insight v rozhovore zverejnenom v stredu. Srbsko podľa neho nerobí nič, aby zabránilo svojim občanom bojovať na východe Ukrajiny v radoch proruských separatistov. Kyjev opakovane upozorňoval Belehrad na túto skutočnosť, ale bezvýsledne, poznamenal.

S odvolaním sa na ukrajinské tajné služby Alexandrovyč uviedol, že na Ukrajine v súčasnosti bojuje približne 300 Srbov. Ukrajina považuje takúto činnosť za akt terorizmu. Srbsko v roku 2014 schválilo zákon zakazujúci svojim občanom bojovať na zahraničných bojiskách. Srbsko však tento problém naďalej ignoruje, povedal veľvyslanec. Ako príklad uviedol prípad Radomira Počuču, ktorý bojoval po boku separatistov v Donbase a po návrate do Srbska ho zatkli. Súd mu v roku 2016 vymeral podmienečný trest väzenia na rok a pol. Bol to veľmi zhovievavý trest, podotkol Alexandrovyč.

Podľa jeho slov ruská propaganda a tajné služby hrajú veľkú úlohu pri získavaní zahraničných žoldnierov na Ukrajinu. "Rusko cvičí srbských žoldnierov, aby zabíjali Ukrajincov. Rusko použilo srbských extrémistov na prevrat v Čiernej Hore. Rusko povzbudzuje srbský separatizmus v Republike srbskej, aby destabilizovalo Bosnu a Hercegovinu. Rusko používa srbský faktor na destabilizáciu Macedónska. Rusko zohráva aktívnu úlohu, keď stavia kosovských Srbov proti kosovským Albáncom. Rusko predáva svoje lietadlá Srbsku, aby vytvorilo napätie s Chorvátskom," zhrnul ukrajinský veľvyslanec. 

Toto sú podľa neho len niektoré z dôvodov, prečo západní predstavitelia upozornili Srbsko na riziká úzkej aliancie s Ruskom. Alexandrovyč varoval, že Moskva využíva Srbsko na vytvorenie chaosu a vyvolanie novej vojny na Balkáne. Zdôraznil, že ruský prezident Vladimir Putin "sa nestará o Srbsko" a využíva ho len ako "ďalší nástroj na zničenie Európy".

"Toto je to, čo naozaj chce srbský národ? Dovolíte Rusku, aby vás využilo na zničenie Európy, kam chcete ísť študovať a pracovať? Nedáva to žiadny zmysel. To je dôvod, prečo západní predstavitelia žiadajú Srbsko, aby nesedelo na dvoch stoličkách," dodal veľvyslanec. Server Balkan Insight pripomenul, že zástupca námestníka ministra zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti Hoyt Brian Yee počas návštevy Belehradu 24. októbra vyhlásil, že Srbsko nemôže donekonečna "sedieť súčasne na dvoch stoličkách", čím mal na mysli snahu Srbska o vstup do Európskej únie a zároveň udržiavanie úzkych vzťahov s Ruskom.

Viac o téme: VeľvyslanecObvinenie RuskoSrbskoBelehradEurópaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu