Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Teroristický útok v New Yorku: Najmenej 8 mŕtvych, panika a krik, na zemi zostali kaluže krvi

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Najmenej osem mŕtvych a 15 zranených si vyžiadal v utorok incident na newyorskom Manhattane, kde vodič polododávky zrazil chodcov a cyklistov. Informovala o tom spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na starostu New Yorku Billa de Blasia. "Ide o teroristický a obzvlášť zbabelý čin," vyhlásil de Blasio.

29-ročného páchateľa, ktorý z prenajatého vozidla vystúpil s imitáciou dvoch strelných zbraní v ruke, policajti zneškodnili postrelením do brucha a previezli do nemocnice. Svedkovia uviedli, že muž kričal v arabčine "Boh je najväčší!" Podľa prvotného vyšetrovania páchateľ konal sám a úmyselne. FBI pokladá útok za teroristický čin, motív však zatiaľ nie je známy.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Incident sa odohral neďaleko komplexu One World Trade Center a pamätníka obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001, na križovatke ulíc Chambers Street a West Street na dolnom Manhattane. Páchateľ vošiel svojou polododávkou do pruhu vyhradeného pre cyklistov, zrazil niekoľko ľudí a následne vrazil do školského autobusu.

Šesť ľudí zomrelo na mieste, ďalšie dve osoby skonali po prevezení do nemocnice. Vo vážnom, avšak nie v život ohrozujúcom stave je 11 ľudí, uvádza CNN s odvolaním sa na príslušné úrady. Očití svedkovia uviedli, že na mieste činu zavládla panika a zúfalý krik, pričom na zemi zostali kaluže krvi a rozmliaždené bicykle. Zraneným osobám poskytli policajti prvú pomoc a zabezpečili ich prevoz do nemocníc. Hovorca newyorskej polície vyzval obyvateľov a turistov, aby sa lokalite incidentu vyhli.

Trump odsúdil teroristický útok v New Yorku

Americký prezident Donald Trump na margo utorkového teroristického útoku na newyorskom Manhattane, pri ktorom zahynulo najmenej osem ľudí, vyhlásil: "Nie v USA!" Informuje o tom agentúra AP.

Trump na sociálnej sieti Twitter napísal: "V New Yorku to vyzerá na ďalší útok veľmi chorej a vyšinutej osoby. Nie v USA!" Americký viceprezident Mike Pence zdôraznil, že zodpovední za tento útok "musia byť vydaní spravodlivosti".

Newyorský starosta Bill de Blasio označil tragický incident za "teroristický a obzvlášť zbabelý čin namierený proti nevinným civilistom". Guvernér štátu New York Andrew Cuomo tento čin označil za útok "osamelého vlka".

V New Yorku útočil 29-ročný Sayfullo Saipov z Uzbekistanu, tvrdia úrady

 Americké úrady identifikovali muža, ktorý v utorok prenajatou polododávkou zámerne vrazil na dolnom Manhattane v New Yorku do chodcov a cyklistov, pričom zabil osem ľudí a zranil ďalších 15, ako 29-ročného Uzbeka menom Sayfullo Saipov. Informovala o tom agentúra AP.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martin Speechley/NYPD via AP)

Muž prišiel z Uzbekistanu do Spojených štátov v roku 2010 a žil v štáte Florida, zdržiavať sa však mohol aj v štáte New Jersey. Po tom, ako ho polícia po útoku zneškodnila postrelením do brucha, bol prevezený do nemocnice a podľa spravodajskej stanice CNN sa predpokladá, že prežije a bude vydaný spravodlivosti.

Prípad bol odovzdaný Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý ho pokladá za teroristický čin. V rovnakom duchu sa vyjadril aj newyorský starosta Bill de Blasio, ktorý vyhlásil, že ide o "teroristický a obzvlášť zbabelý čin namierený proti nevinným civilistom, žijúcim si svoj život a ani len netušiacim, čo ich čaká".

CNN zverejnila fotografiu z miesta činu, na ktorej je vidno Saipova, ako po vystúpení z polododávky drží v oboch rukách údajné falzifikáty pištolí. Svedkovia uviedli, že kričal v arabčine "Boh je najväčší!" Podľa prvotného vyšetrovania konal sám a úmyselne. Motív jeho konania však nebol bezprostredne známy.

Sayfullo Saipov
Zobraziť galériu (5)
Sayfullo Saipov  (Zdroj: YouTube)

Americký prezident Donald Trump na sociálnej sieti Twitter spojil tento incident s teroristickou organizáciou Daeš. "Nesmieme dovoliť, aby sa Daeš vrátil alebo vstúpil do našej krajiny po tom, ako bol porazený na Blízkom východe a inde. Stačilo!" napísal šéf Bieleho domu. Rodinám obetí zároveň vyslovil hlbokú sústrasť.

VIDEO Teroristický útok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Saipov si polododávku (pickup) prenajal iba hodinu pred útokom, uviedla AP. Vozidlá boli v ostatných rokoch použité ako účinné zbrane pri sérii teroristických útokov, ktoré sa odohrali v európskych mestách Nice, Londýn, Berlín, Barcelona či Štokholm. Vo väčšine prípadov sa k zodpovednosti za útoky prihlásil Daeš.

Útočník z newyorského Manhattanu vykonal svoj čin v mene Daeš, zradikalizoval sa vraj až v USA

Americké úrady objavili vo vozidle páchateľa utorkového teroristického útoku na newyorskom Manhattane odkaz, že čin bol vykonaný v mene džihádistickej organizácie Daeš. Informovala o tom v noci na stredu spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

Uzbecký imigrant obvinený z utorkového teroristického útoku v newyorskom Manhattane sa radikalizoval po príchode do USA, uviedol v stredu guvernér štátu New York Andrew Cuomo. Potvrdil tiež, že útočník, ktorý vrážal autom do chodcov a cyklistov a ôsmich z nich zabil, zanechal na mieste činu odkaz zmieňujúci sa o džihádistickej skupine Daeš.

"Po tom, ako prišiel do Spojených štátov, sa začal informovať o IS a radikálnych islamských taktikách," povedal Cuomo pre televíziu CNN. Útočníka označil za "zvráteného zbabelca", ktorý sa pokúsil šíriť hrôzu. Bližšie podrobnosti o jeho ručne napísanom odkaze guvernér neposkytol. Televízia NBC News s odvolaním sa na policajné zdroje informovala, že v odkaze nájdenom vnútri pikapu použitého pri útoku sa píše: "IS je večne živý." Podľa správy vyšetrovatelia vo vozidle, ktoré si zadržaný podozrivý prenajal, objavili aj nôž.

Saipov je naďalej vo väzbe v nemocnici, kam ho previezli po tom, ako ho pri snahe utiecť z miesta činu postrelili policajti. Podľa zdroja agentúry AP bol pri vedomí po operácii a vyšetrovatelia sa od neho snažili získať informácie o útoku.

Útok v New Yorku odsúdili predstavelia viacerých krajín

"Som otrasený zákerným útokom na Manhattane. Také násilie sa nedá ničím ospravedlniť," uviedol šéf nemeckej diplomacie. Obyvateľom New Yorku odkázal, aby sa útokom nenechali zastrašiť. "Slobodný a otvorený životný štýl Newyorčanov tento čin zničiť nedokáže," vyjadril svoje presvedčenie. "Boj proti terorizmu sa týka nás všetkých. V boji proti tomuto nezmyselnému násiliu stojíme plne na strane USA," poznamenal tiež Gabriel. 

Nemecko má s islamskými teroristickými útokmi v posledných dvoch rokoch skúsenosť. Ten najhorší si vlani v decembri v Berlíne vyžiadal 12 obetí vrátane jednej Češky. Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert na twitteri napísal, že Berlín stojí za New Yorkom a že Nemecko myslí na obete a ich rodiny.

Francúzsky premiér Édouard Philippe poznamenal, že útok v New Yorku je pripomienkou toho, že nebezpečenstvo hrozí všade. "Spôsoby (útoku) použitej tými, kto nám chcú ublížiť, môžu byť hrozivo účinné a hrozivo jednoduché," dodal s tým, že v boji proti terorizmu je nevyhnutná pokora a húževnatosť.

Iránske ministerstvo zahraničia útoky odsúdilo a uviedlo, že jedinou cestou, ako vykoreniť terorizmus z toho sveta, je spoločný, úprimný a transparentný postup všetkých krajín. Uzbecký prezident Savka Mirzijojev poslal svojmu americkému náprotivku Donaldovi Trumpovi kondolenciu, v ktorej vyjadril ľútosť nad utorkovom útokom uzbeckého občana v New Yorku.

Argentínsky prezident Mauricio Macri vyjadril hlbokú ľútosť nad tým, že v New Yorku zahynula pätica Argentínčanov, ktorí spoločne s ďalšími priateľmi prišli do USA osláviť 30. výročie ich štúdia. Macro mŕtvych označil za príkladných občanov Argentíny. "V boji proti terorizmu musíme byť všetci jednotní," povedal Macro.

Kondolencie do USA prišli aj z arabských štátov. Saudská Arábia útoky tvrdo odsúdila a vyjadrila sústrasť rodinám obetí. Súcit s USA vyjadrili napríklad Katar, Kuvajt, Bahrajn alebo Spojené arabské emiráty.

Viac o téme: TerorizmusDodávkaNew YorkDonald TrumpManhattanDaešSayfullo Saipov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu