Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Jadrový test KĽDR mohol zabíjať: O život možno prišlo až 200 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/KRT via AP Video)

PCHJONGJANG – Po šiestej severokórejskej jadrovej skúške v septembri sa údajne prepadol v testovacej lokalite tunel. Možno pritom zahynulo viac než 200 ľudí. Uviedla to dnes japonská televízia Asahi s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou.

Prvým kolapsom tunelu, ku ktorému došlo okolo 10. septembra, bolo zasiahnutých asi 100 robotníkov. Druhý prepad nastal pri záchrannej operácii a je možné, že celková bilancia prekonala 200 obetí. 

Podľa zmienenej japonskej televízie, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) oboznámené so situáciou, incident s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí so šiestou severokórejskou jadrovou skúškou zo začiatku septembra. Tá údajne poškodila konštrukciu tunela a napáchala i ďalšie škody v predmetnom regióne.

Tvrdenie televízie Asahi zatiaľ nepotvrdili žiadne úrady, experti však viac než mesiac špekulovali, že uvedená testovacia lokalita bola od tejto skúšky na pokraji rozpadu. Išlo o dosiaľ najsilnejšiu jadrovú bombu, akú KĽDR odpálila; údajne bola desaťkrát silnejšia ako bomba zhodená v roku 1945 na Hirošimu. Test vyvolal zemetrasenie s magnitúdou 6,3.

Podľa zmienenej japonskej televízie sú obeťami nešťastia pracovníci, ktorí v Pchunggje budovali nové časti komplexu. Po prvom kolapse údajne zostalo pod zemou uväznených 100 osôb, pri druhom zrútení prišlo o život v tuneli ďalších 100 ľudí, ktorí im medzitým prišli na pomoc.

Zatiaľ poslednú a najsilnejšiu nukleárnu skúšku uskutočnila KĽDR 3. septembra v testovacej lokalite Pchunggje v hornatej izolovanej provincii Hamgjong pukto na severovýchode zeme, asi 100 kilometrov od hraníc s Čínou. Oznámila, že testovala vodíkovú bombu tak, že ňou môže byť vyzbrojená balistická raketa. 

Podľa odhadov americko-koréjského inštitútu pri Univerzite Johnsa Hopkinsa dosiahla sila severokórejskej nálože 250 kiloton trinitrotoulenu (TNT), čo je šestnásťkrát viac než sila pumy zhodenej na japonské mesto Hirošima v roku 1945. Skúška vyvolala zemetrasenie so silou 6,3 stupňa. 

Odborníci už skôr povedali, že v testovacej lokalite došlo k rozsiahlym zosuvom pôdy a k celkovej destabilizácii oblasti a že lokalita zrejme kvôli tomu už nebude použiteľná pre skúšky jadrových zbraní.

Viac o téme: SmrťJadrová skúškaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu