Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strašidelná smrť ruskej modelky (†14) v Čine: Totálne vyčerpaná zarábala 7 eur denne

Vlada Dzyuba Zobraziť galériu (4)
Vlada Dzyuba (Zdroj: FB/Vlada Dzyuba)

MOSKVA/PEKING - Vlada Dzyuba z priemyselného mesta Perm v Rusku vynechávala školu, aby stála na predvádzacích mólach vďaka trojmesačnej zmluve, ktorá jej mohla splniť sen stať sa supermodelkou. Tínedžerka však zomrela na úplné vyčerpanie a meningitídu, kým čakala na svoju poslednú prácu tisíce kilometrov od domova v Číne. Jej rodičia hovoria, že si nemôžu dovoliť previezť letecky jej pozostatky a pravdepodobne ju spopolnia. Tragický prípad mladého dievčaťa vyvoláva obavy v súvislosti s vykorisťovaním detí v módnom biznise.

Kráska (†30) zomrela ukrutnou smrťou: Brutálnejší prípad Los Angeles nezažilo

Nové pekinské záznamy hovoria, že Vlada zomrela na septikémiu, otravu krvi, pri ktorej došlo k viacnásobnému poškodeniu orgánov, k dysfunkcii pečene a zlyhaniu obličiek. Noviny The Global Times uviedli, že zomrela na syndróm dysfunkcie viacerých orgánov s odkazom na lekárske záznamy, ale je zrejmé, že stále prebiehajú testy.

Vlada sa zúčastnila 13-hodinového fotenia šperkov, predtým než skolabovala. Ruskí diplomati požiadali, aby čínske úrady počkali s kremáciou tela, kým matka dievčaťa Oksana nepriletí do krajiny.

Strašidelná smrť ruskej modelky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Vlada Dzyuba)

Podľa uzavretej zmluvy Vlada dostávala po odpočítaní nákladov na let, hotel a stravu iba 7 eur na deň. Dievča bolo podľa ruských médií príliš vystrašené, aby vyhľadalo nemocničnú liečbu, pretože nemalo uzatvorené zdravotné poistenie.

Čínska modelingová agentúra, ktorá sa podieľala na jej poslednej ceste, poprela, že ju pracovne preťažovala. Vynárajú sa však otázky o dĺžke jej pracovného času, ktorý mohol byť viac ako osem hodín denne a ako sa vôbec mohla dosť do Číny bez zdravotného poistenia. V Rusku je povolené pre deti v jej veku pracovať iba tri hodiny týždenne.

Strašidelná smrť ruskej modelky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Vlada Dzyuba)

Zheng Yi, výkonná riaditeľka spoločnosti ESEE Model Management, povedala v nedeľu pre The Global Times, že Vlada získala počas svojho pobytu v Číne 16 rôznych pracovných príležitostí. Mala pravidelné prestávky počas práce a jej pracovná záťaž bola mierna v porovnaní s inými modelkami. Zheng trvala na tom, že zmluva bola legálna, aj keď neuviedla počet odpracovaných hodín.

ESEE Model Management podpísala trojmesačnú zmluvu s ruskou agentúrou Smirnoff Models so sídlom v Petrohrade. Dievča sa objavilo na prestížnom týždni módy v Šanghaji predtým, než dostalo ďalšie zákazky. Keď ochorelo, bolo poslané do nemocnice a o jeho stave bolo informované ruské veľvyslanectvo, ktorého zástupcovia prišli do zariadenia. Vlada Dzyuba skončila po tom, čo sa jej stav zhoršil, na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Strašidelná smrť ruskej modelky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Vlada Dzyuba)

Matka dievčaťa Oksana je šéfredaktorkou módneho magazínu v Rusku a povzbudzovala svoju dcéru ku kariére modelky. Podľa The Siberian Times však mala tínedžerka o tomto kroku pochybnosti. "Bola plachá a zvykala si na to. Museli sme s ňou tvrdo pracovať," vysvetlila šéfka modelingovej agentúry v Perme, ktorá pripustila, že takéto dlhé zmluvy sú v Európe zakázané, a preto Vlada odišla do Číny.

Tu sa vraj o mladé modelky dobre starajú a Ruska každý deň hovorila so svojimi rodičmi cez Skype. Povedala im, že je šťastná a rozprávala o módnych prehliadkach a vzrušujúcich zážitkoch z orientálnej krajiny. Ale len to chvíle, kedy sa začala cítiť vyčerpaná, unavená a stúpla jej teplota. Jej prípad teraz skúmajú ruskí vyšetrovatelia a odborníci na ľudské práva..

Viac o téme: ModelkaSmrťVlada DzyubaČína vyčerpanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu