Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump potrebuje na zásah proti KĽDR súhlas Kongresu: V inom prípade neurobí ani krok

Jim Mattis
Jim Mattis (Zdroj: SITA/(AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump môže nariadiť použitie vojenskej sily proti Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) len v prípade, že nastane bezprostredná hrozba útoku na Spojené štáty, alebo ak k takémuto útoku skutočne dôjde.

Podľa agentúry DPA to v pondelok uviedli minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson a šéf amerického rezortu obrany James Mattis. Trump by inak potreboval súhlas Kongresu, povedal Mattis v rámci svedeckej výpovede oboch ministrov pred zahraničným výborom Senátu k prípadnej novelizácii 16 rokov platného zákona o práve prezidenta použiť vojenskú silu. 

Na otázku výboru, či má Trump právomoc nariadiť vojenský zásah proti KĽDR, Mattis odpovedal: "V prípade Severnej Kórey by muselo ísť o priamo hroziaci alebo uskutočnený útok na Spojené štáty." 

Výpovede oboch ministrov pred zahraničným výborom Senátu sú súčasťou prípadnej novelizácie zákona z roku 2001, ktorým Kongres udelil prezidentovi právomoc použiť "nevyhnutnú a primeranú" (vojenskú) silu proti teroristickej hrozbe, avšak nie v prípade, ako je Severná Kórea. Zákon bol prijatý po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001.

Tillerson a Mattis pred novelizáciou tohto zákona varovali, ale zhodli sa v názore, že ak by k nej predsa len došlo, nemala by obsahovať časové alebo geografické obmedzenia. V súčasnosti platné znenie zákona predstavuje podľa nich "pevný základ" pre všetky pokračujúce operácie amerických ozbrojených síl namierené proti hrozbe teroristických útokov.

Podľa Mattisa a Tillersona by k prípadnému zrušeniu zákona z roku 2001 malo dôjsť až po prijatí novej legislatívy, ktorá by ho nahradila.

Viac o téme: Donald TrumpKĽDRJim Mattis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu