Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia čaká na rozhodnutie Severného Írska: Ďalších 24 hodín a hrozba priamej vlády

James Brokenshire
James Brokenshire (Zdroj: SITA/AP/Peter Morrison)

LONDÝN - Britská vláda predĺžila o 24 hodín lehotu na dosiahnutie dohody o spoločnej regionálnej vláde Severného Írska. V opačnom prípade Londýn hrozí obnovením priamej vlády nad touto britskou provinciou, informovala agentúra Reuters.

Ako posledný termín na dosiahnutie dohody stanovila britská vláda 30. október. Britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire oznámil 24-hodinový odklad v pondelok večer. Zároveň konštatoval, že politické strany dosiahli v rozhovoroch určitý pokrok a kým sa definitívne rozhodne, situáciu v utorok znova zhodnotí.

Severné Írsko je bez vlastnej regionálnej vlády už od januára tohto roka. Vtedy sa rozpadla spoločná administratíva, v ktorej sa o moc delili írski republikáni s probritskými unionistami. Na obnovení funkčnej vlády sa im odvtedy dohodnúť nepodarilo, čo ohrozuje krehkú politickú stabilitu tohto v minulosti nepokojnom regióne.

Brokenshire v polovici októbra oznámil, že rozhovory o obnovení spoločnej vlády medzi Demokratickou unionistickou stranou (DUP) podporujúcou konzervatívcov britskej premiérky Theresy Mayovej a republikánskou stranou Sinn Féin uviazli na mŕtvom bode. Dôvodom boli spory ohľadne práv írsky hovoriaceho obyvateľstva. 

V prípade nedosiahnutia dohody mieni Londýn predložiť legislatívu o novom severoírskom rozpočte. To by podľa agentúry Reuters predstavovalo krok smerom k obnoveniu priamej kontroly nad Severným Írskom. Spoločná regionálna vláda bola vytvorená na základe takzvanej Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila tri desaťročia trvajúce obdobie násilností v Severnom Írsku. 

Viac o téme: Veľká BritániaSeverné ÍrskoSpoločná vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu