Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brusel poslal Srbsku odkaz: Vojnoví zločinci na vojenskú akadémiu nepatria

 Vladimir Lazarevič Zobraziť galériu (2)
Vladimir Lazarevič (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia v pondelok kritizovala Srbsko za to, že na srbskej vojenskej akadémii začal vyučovať vojnový zločinec Vladimir Lazarevič. Podľa hovorkyne EÚ Maji Kocijančič je toto rozhodnutie v rozpore s princípmi únie.

"Politickí lídri vynaložili enormné úsilie na to, aby prekonali zložitý odkaz minulosti a konštruktívne pestovali vzájomnú dôveru, dialóg a toleranciu. Srbsko, ako kandidátska krajina, sa nemôže odkláňať od týchto princípov. Umiestnenie obvineného vojnového zločinca na srbskú vojenskú akadémiu je priamo proti týmto princípom," povedala hovorkyňa EÚ.

Lazarevič bol za vojnové zločiny spáchané proti kosovským Albáncom odsúdený na štrnásť rokov a z väzenia vyšiel len pred dvoma rokmi po odpykaní si dvoch tretín trestu. Srbské jednotky pri operáciách v Kosove vyvraždili v rokoch 1998 až 1999 vyše osemtisíc kosovských Albáncov a deväťdesiat percent kosovských Albáncov bolo vyhnaných zo svojich domovov.

 Vladimir Lazarevič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Generála Lazareviča, ktorý srbským jednotkám v Kosove velil, ako aj ďalších dvoch bývalých vysokopostavených predstaviteľov srbskej armády, ktorí slúžili v Kosove pod Lazarevičom, pozval vyučovať na vojenskú akadémiu priamo srbský minister obrany Aleksandar Vulin.

Trojica nových profesorov má podľa neho na akadémii "predávať svoje skúsenosti z vojny" ďalším generáciám. Všetkých troch minister Vulin označuje za "výnimočných ľudí", na ktorých by bola hrdá "každá vojenská akadémia na svete".

Viac o téme: Vladimir Lazarevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu