Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Česi si dnes pripomínajú 99. výročie vzniku samostatného Československa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Na mnohých miestach Českej republiky sa dnes konajú spomienkové podujatia pri príležitosti 99. výročia vzniku samostatného Československa.

Centrom osláv je tradične hlavné mesto Praha. Vojnoví veteráni, zástupcovia armády a politici vrátane prezidenta ČR Miloša Zemana a premiéra Bohuslava Sobotku dopoludnia pri Národnom pamätníku na Vítkove spoločne položili vence k hrobu neznámeho vojaka, informujú spravodajské weby iDNES.cz a Aktuálně.cz.

Ceremoniál kladenia vencov mal tentoraz netradičnú podobu a bol kratší, čo podľa Aktuálně.cz kritizovali niektorí prítomní. Namiesto postupného kladenia vencov sa totiž naraz položili vence tri. Privilégium samostatného kladenia mal iba prezident Zeman.

"Poviem úprimne, že sme z toho boli zaskočení, myslím si, že dobré tradície sa majú dodržať," povedal novinárom sociálnodemokratický predseda Senátu Milan Štěch.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček tvrdí, že pietny akt na Vítkove sa skrátil na návrh armády. Podľa neho sa 24. októbra uskutočnil nácvik pietneho aktu aj za účasti zástupcov Senátu. "Nešlo teda o žiadne nečakané prekvapenie," napísal Ovčáček pre Aktuálně.cz.

Na záver piety zaznela na pamiatku padlých vojakov Večierka a čestná salva. V minulých rokoch nad pamätníkom preleteli aj armádne vrtuľníky alebo lietadlá, tento rok prelet naplánovaný nebol.

Následne sa na Vítkove konalo slávnostné zhromaždenie, na ktorom slovenský veľvyslanec v ČR Peter Weiss pripomenul úzku spoluprácu medzi českou a slovenskou vládou. Vyzval, aby sa nasledujúci rok pripomenul mladšej generácii význam Československa. "Chcel by som apelovať na všetkých, ktorí to môžu ovplyvniť, aby sa slovenčina nestrácala v Česku a čeština nevymizla na Slovensku," citoval Weissa web iDNES.cz.

Predseda Zväzu bojovníkov za slobodu Jaroslav Vodička vo svojom vystúpení pripomenul význam slovenských politikov pri vzniku samostatného Československa.

Oslavy vyvrcholia o 20.00 h slávnostným ceremoniálom udeľovania štátnych vyznamenaní vo Vladislavskej sále Pražského hradu, na ktorom sa zúčastní aj premiér SR Robert Fico. Vyznamenanie tento rok dostanú okrem iných česká rýchlokorčuliarka Martina Sáblíková, bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder či šesťnásobný víťaz automobilových pretekov Rely Dakar Karel Loprais.

Pražský hrad už avizoval, že hosťov bude tentoraz viac ako v predchádzajúcich rokoch a mali by obsadiť 800 stoličiek. Počet tých, ktorí sa ospravedlnili, je podľa kancelára hradu Vratislava Mynářa "minimum".

Jednou z vyznamenaných in memoriam mala byť aj speváčka Věra Špinarová, ktorá zomrela tento rok v marci. Jej syn Adam Pavlík ale ocenenie odmietol. "Som presvedčený, že by si to ocenenie neodniesla... A navyše pána Zemana vôbec nemala rada, takže by tam nešla," povedal Pavlík.

Medzi hosťami opäť nebudú vysokoškolskí rektori, ktorí na Hrad prestali chodiť v roku 2014 na protest proti tomu, že Zeman kvôli sporom nepozval dvoch z nich. Nepríde ani minister kultúry Daniel Herman. Na Twitteri napísal, že "nesúhlasí s politikou M. Zemana", preto sa ospravedlnil.

Viac o téme: ČeskoslovenskoČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu