Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odvážne plány Okamuru: Nevylučuje kandidatúru na prezidenta Českej republiky

Tomio Okamura
Tomio Okamura (Zdroj: SITA/Vit Simanek/CTK via AP)

PRAHA - Predseda hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura nevylúčil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách. Pri príchode na štvrtkové rokovanie s hnutím ANO novinárom povedal, že pokiaľ sa nenájde adept na hlavu štátu, ktorý bude spĺňať požiadavky SPD, hnutie zváži, či vyšle do boja o Pražský hrad svojho kandidáta.

Zaregistrovať sa do voľby prezidenta musia kandidáti do 7. novembra. "Do tohto času urobíme záver, 6. novembra som pozvaný do Lánov," vyhlásil Okamura, ktorého slová citoval spravodajský server Novinky.cz. Doplnil, že SPD chce, aby bol prezidentom človek, ktorý presadzuje priamu demokraciu, odmieta prijímanie migrantov v rámci súčasnej migračnej vlny a je pročeský.

"Nebudem ani nič vylučovať, ani nič potvrdzovať. My sa najskôr poradíme vo vedení firmy," odpovedal na otázku, či vylučuje vlastnú kandidatúru. So šéfom ANO Andrejom Babišom chce údajne diskutovať najmä o troch bodoch, konkrétne o zoštátnení exekútorov či o sociálnych dávkach pre pracujúce rodiny. Ďalším bodom je podľa jeho slov zrušenie Senátu.

Okamura zopakoval, že vzhľadom na výsledky volieb SPD rešpektuje právo hnutia ANO na predsedu Poslaneckej snemovne. SPD žiada kreslo podpredsedu, na ktoré navrhlo Okamuru, a funkciu vo vedení bezpečnostného výboru. Okamura by bol podľa vlastných slov vo vláde rád, pretože by to zjednodušilo presadenie programu. Hnutie ANO ale doposiaľ koaličnú spoluprácu s SPD vylučuje, pripomenula stanica ČT24.

Viac o téme: PrahaTomio OkamuraVoľby v ČeskuPrezidentská kandidatúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu