Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prekvapivé odhalenie novinárov: Putinov príbuzný podozrivo zbohatol

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Skupina investigatívnych novinárov stojaca za odhalením tzv. panamských dokumentov (Panama Papers) zverejnila v stredu podrobnosti ohľadne toho, ako sa podarilo zbohatnúť vzdialenému príbuznému ruského prezidenta Vladimira Putina.

Americké konzorcium investigatívných novinárov a médií s názvom Projekt na sledovanie korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP) zverejnilo v stredu správu, v ktorej sa tvrdí, že Michail Šelomov, syn Putinovho bratranca, nazhromaždil v priebehu rokov aktíva vo výške takmer 600 miliónov dolárov. Správa detailne rozoberá, ako Šelomova spoločnosť získala podiely v lukratívnych firmách vedených ľuďmi z blízkeho okolia Putina, priblížila agentúra AP.

O Putinových priateľoch z detstva, či vzdialených príbuzných a ich hromadení majetku už v minulosti informovali investigatívni novinári. Samotný Putin odmieta, že by svojim blízkym v ich zbohatnutí akokoľvek pomohol. 

OCCRP bolo jedným z mediálnych subjektov, ktoré stáli za zverejnením dokumentov z internej databázy panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Tie odhalili, ako si stovky bohatých a prominentných osôb ukryli vysoké finančné čiastky v tzv. daňových rajoch. 

Viac o téme: Vladimir PutinPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu