Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dusná atmosféra v Katalánsku pretrváva: Rajoy dúfa, že zásah vlády bude krátkodobý

Španielsky premiér Mariano Rajoy odchádza z parlamentu 25. októbra 2017 v Madride.
Španielsky premiér Mariano Rajoy odchádza z parlamentu 25. októbra 2017 v Madride. (Zdroj: TASR/AP)

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy v stredu uviedol, že plány vlády prevziať čiastočnú kontrolu nad Katalánskom a zastaviť jeho snahy o nezávislosť sú "výnimočné" a dúfa, že takýto zásah nepotrvá dlho.

Rajoy v parlamente povedal, že uplatnenie ústavného článku 155 je "jedinou možnou" reakciou s cieľom obnoviť v regióne zákonnosť. Tá bola podľa neho odstránená separatistickým úsilím katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta.

Rajoy dúfa, že plánované opatrenia, medzi ktorými je odvolanie Puigdemontovej vlády a obmedzenie právomocí katalánskeho parlamentu, budú krátkodobé. Mali by sa skončiť s regionálnymi voľbami, ktoré by sa podľa španielskeho premiéra mohli konať čo najskôr, ale až keď dôjde k obnoveniu právneho poriadku.

Očakáva sa, že španielsky Senát schváli tieto opatrenia v piatok, pripomína agentúra AP. Vláda v Madride avizovala opatrenia po tom, ako Puigdemont v uplynulý štvrtok opäť pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska, pričom však Madrid znovu vyzval na dialóg. Španielska vláda túto jeho reakciu na svoje ultimátum odmietla ako nedostačujúcu.

Viac o téme: ŠpanielskoKatalánskoMariano Rajoy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu